IMG_7262


BW-HABER        Karlsruhe


Yazar Sabriye Cemboluk “Son Talika” kitabını tanıttı.

Gazeteci – Yazar Sabriye Cemboluk Avrupa baskısı “Son Talika” kitabını tanıttı. Yazar Sabriye Cemboluk’a ait kitabın editörü Ozan Kesim kitaptan kesitler okudu. Müzik öğretmeni Hakan Çevik’e ait olan Harmony Müzik Center’de düzenlenen “Son Talika”  kitabının Avrupa özel baskısının tanıtımına Karlsruhe Başkonsolosluğu Konsolos Cumhur Akgün, Atatürkçü Düşünce Derneği başkanı Ayşenur Kazakoğlu Bekşioğlu, Sanatçilar Platformu başkanı Mehmet Söyleyici, gazeteci İlhami Kızılay, dernek temsilcileri, sanatçılar, kitapseverler katıldı. Harmony Müzik Okulu sahibi müzik öğretmeni Hakan Çevik ve TRT sanatçısı Ümmiye Şahin Ünal, Trakya yöresine ait türküleri ile geceye ayrı bir anlam kattılar.

IMG_7295

Yazar Sabriye Cemboluk  “Anne­annem, kendi anneannesinin gerçek adını hiçbir zaman bilmedi. Yahudi olan anneannesinin asıl adı Selanik’te müslüman dedesi ile evlendikten sonra geçen zaman içinde unutulmuştu. 1900’lü yıl­ların başlarında yaşayan Tatar Mahmut Ağa’nın, Emine Hanım’ın, Abdullah Efendi’nin, Nefise Hanım’ın, küçük Hasan’ın, ablaları Ha­bibe ve Lebibe’nin, ailenin birer ferdi sayılan Raşel’in ve Katina’nın isimlerini ise çok şükür ben hala biliyor, hala hatırlıyorum.Bu romanı Habibe, Lebibe ve Hasan kardeşler ile hayatı göç yolla­rından geçen tüm insanlara armağan ediyorum.” dedi.

IMG_7315Belgesel niteliği taşıyan Son Talika’nın editörü Ozan Kesim, kitaptan alıntı ile şunları söyledi; Altı yüz yıl hüküm süren üç kıtaya yayılmış Osmanlı İmpara­torluğu dağılırken kendini Osmanlı sayan insanların hayatları da paramparça oldu. Bu coğrafyada yeni bir dünya kurup eskisini yıkmak gerektiğine inananların iktidarları sırasında bölge halkları, temeline dinamit konulmuş bir binanın parçacıkları gibi şiddetle sağa sola savruldular. İmparatorluğun batısında yer alan Rumeli topraklarında yaşayan halklar da dinsel ve etnik kökenlerine göre acımasızca darmadağın edilip bu sarsıntıdan nasiplerini aldılar. Aynı çatı altında yaşayan akrabalar bile yabancılaştırıldı. Savaşlar, muhasaralar, isyanlar, sürgünler ve göçler birbirini takip etti. Meriç’in suları, Sofulu ve Edeköy‘ü ortadan bölüp Yunanistan ve Türkiye arasında sınır olmadan önce Sofulu’da Müslüman, Hıris­tiyan ve Yahudiler henüz birbirlerini ötelememiş ve ötekileştirme­mişlerdi. O zamanlar düğünler, bayramlar, cenazelerde birarada olunur, hoca, haham, papaz dostça sohbet edebilirken aralarına ayrılık tohumları ekilmemiş insanlar birlikte yaşarlardı.

Yazar Sabriye Cemboluk’a ilk tebrik eşi Erşen Cemoluk’tan geldi. Karlsruhe Başkonsolosluğu muavin konsolos Cumhur Akgün’de yazar Sabriye Cemboluk’u tebrik etti. Sanatçılar platformu başkanı Mehmet Söyleyici’de yazarı tebrik ederek Karlsruhe kenti için büyük bir kazanç,  büyük bir değer dedi.  Yazar Sabriye Cemboluk okuyucuları ile programın sonunda sohbet etti ve kitabını imzaladı.


IMG_7269


IMG_7313


 

IMG_7307


IMG_7297