26/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

NSU Davası Ne Kadar ‘Derin’ de Kaldı

BW-HABER

Karlsruhe 26 Mart 2018


BU DAVA HUKUKİ ANLAMDA BİTER… YA VİCDAN ? 

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında sekizi Türk, on kişinin öldürülmesi, silahlı soygun ve iki bombalı saldırı suçlarından sorumlu olan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasınında sona yaklaşılıyor. Münih kentinde 2013’te başlayan dava, her aşamasında ortaya çıkan yeni bilgiler, tanıkların kaza ile hayatını kaybetmesi, yeni tanıklar, davanın ‘derin‘ lerde bir şeyler gizlediğini ortaya koyuyor.

Karlsruhe Belediyesi tarafından düzenlenen yabancı düşmanlığına karşı etkinliklerin bir taneside Karlsruhe DİTİB Merkez Camisinde düzenlendi. Karlsruhe DİTİB Bölge Koordinatörü Fatih Şahan tarafından organize edilen NSU Davasının enine boyuna konuşulduğu konferansa konuşmacı olarak; DİTİB Genel Sekreteri Bekir Alboğa, Almanya Türk Toplumu Başkanı (TGD) Gökay Sofuoğlu katıldı. Moderatörlüğünü Karlsruhe İslam Çatı Kuruluşu Başkanı Mesut Palancı’nın yaptığı programda, konuşmacılar; NSU davasınının hukuki olarak sonuçlansa bile siyasi olarak aydınlatılmadığı sürece vicdanlarda bitmeyeceği mesajını verdi.

NSU Terör Örgütü 4 kişiden ibaret değil

Almanya Türk Toplumu Başkanı (TGD) Gökay Sofuoğlu, Türk toplumunun NSU davasına ilgisiz kaldığının altını çizerek, toplumun kendisini ilgilendirdiği konularda daha aktif olmasını istedi. Gökay Sofuoğlu şu açıklamada bulundu, ”Önümüzdeki günlerde büyük bir ihtimalle NSU davası kapanacak, şuanda yargılanan bir kaç kişi ceza alacak. Bu günkü anlamda bu dava hukuki olarak kapanmış olacak ama bu hukuki bir dava değil, bu siyaside bir dava. Çünkü başbakan 2012 yılında NSU sorununun mutlaka çözüleceğini söylemesine rağmen, Federal Savcılık sorunun çözülmemesi için yada neredeyse çözümemesi için bilinçli bir şekilde çaba harcadı bunun sonucu olarakta sanki NSU dört kişiden oluşuyormuş gibi bir davaya dönüştü. NSU olayının dört kişiden değil daha farklı kesimlerden daha fazla kişilerden, hatta daha fazla kurumlardan olduğunu iddia ediyoruz bu dava bittikten sonra umarız siyasi yönüde araştırılır. Gazeteciler, hukukçular, kitap yazarları bu konuyu araştırır, bir şekilde su yüzüne çıkar.”

Türk Toplumu hayal kırıklığına uğratılmamalı

DİTİB Genel Sekreteri Bekir Alboğa’da yaptığı açıklmada NSU davasının sonucunun Türk toplumunda hayal kırıklığı yapmayacak bir şekilde sonlanması gerektiğini vurguladı. Bekir Alboğa, ”Sayın Başbakan Merkel’in söz verdiği gibi, bu NSU davasının aydınlatılması için elinden gelen herşeyi  yapacağını söylemişti, Bayan Merkel bir kutlama merasiminde. Biz o sözün arkasında durulacağını umut ediyoruz. Ortaya çıkacak hukuki neticenin mahkemenin vereceği kararın burada yaşayan özellikle Türkiye kökenli, göçmen kökenli Almanya’da yaşayan insaların hayal kırıklığına uğramasına  sebebiyet vermeyecek şekilde sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu davanın aydınlatılması birlikte barış içinde yaşamamıza çok büyük katkı sunacaktır, beklentimiz bu yöndedir.”

Karlsruhe DİTİB Merkez Cami Başkanı Lütfü Azal katılımın yeterli olduğunun altını çizerek, ”Toplantıya katılım yeterli ve sonuçları açısından faydasını gördük. Vatandaşlarımız çeşitli sorular yönelttiler. Şunu gördük ki bu konu sadece hukuki değil. Alman misafirlerde katılım gösterdi. Birlikte nasıl yaşayabiliriz onu konuştuk. Bu toplantının daha büyüklerini organize etmek faydalı olacağına inanıyorum. ” Dedi.

Avrupa Sivil İnsiyatif Platformu sekreteri Şener Solmaz’da NSU davasını ASİP olarak takibe devam edeceklerini, bu olayların bir kez daha yaşanmayacak şekilde sonlanmasını beklediklerini söyledi. 

Karlsruhe DİTİB Merkez Camisinde düzenlenen konferans sonunda katılımcılar NSU konusunda, konuşmacılara sorular yöneltti.