26/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Aykut Mutlu ” 6 yıldır özgürlüğüm elimden alındı. Okulumu bitirmek istiyorum.”

BW-HABER

Sollingen 18 Kasım 2018


Almanya’nın Sollingen kentinde 15 yaşında postaneye ait çöp konteynırlarından iki tanesini yakan Aykut Berkan Mutlu 6 yıldır özgür kalacağı günü umutla bekliyor. 1997 doğumlu olan Aykut 21 yaşına henüz girdi. Arkadaşlarının teşvikiyle konteynırı yaktığını ifade eden ve olay sonrası yakalanarak 3 ay kapalı cezaevinde kalan Aykut, mahkemede ise avukatın yanlış bilgilendirmesi sonucu bu durumda olduğunu söyledi.  6 aylık tedavi ise Sollingen’de bir hastanede 6 yıldır bitmek bilmiyor.

6 aylıkken havale geçiriyor

Aykut Berkan Mutlu’nun özel bir de durumu var. Aykut henüz 6 aylık iken havale geçiriyor, hastanede yapılan yanlış müdahale sonucu ölümden dönüyor ancak bu onda giderilmesi mümkün olmayan bir beyin hasarı bırakıyor. 

3 ay cezaevinde kaldı

Aykut o günü kendi ifadesiyle şöyle anlatıyor, ” Arkadaşlarımla birlikteydim. Bana kibrit verdiler konteynırı yakmamı söylediler, bende yaktım. Olay sonrası arkadaşlarım kaçtı bende tren istasyonuna gittim. Polisler beni kelepçeledi sonra hapisnaye atıldım. ” Konu ile ilgili araştırma 3 ay sürdü. Aykut bu zaman zarfında 3 ay cezaevinde kaldı.

Rus yetkililerden yardım istedi

Cezaevi günlerinde kendine bakmayı beceren Aykut, boş durmadı. İlk mektubunu, Almanya başbakanı Angela Merkel’e yazdı, ardından Alman Parlementosuna, Rus Dışişleri bakanına, Berlin Türk Büyükelçiliğine ve Frankfurt Başkonsolosluğuna. Angela Merkel konu ile ilgili yapacakları herhangi bir durumun olmadığını, kararın mahkeme tarafından verildiğini belirten mektubu ulaştı aileye. Berlin Büyükelçiliğinden yetkililer ve Frankfurt Başkonsolosluğundan aileye ziyaretler gerçekleşti. Anne Naciye Mutlu  ile görüşen yetkililerin hukuki  gişimleri sonuçsuz kaldı. 

Oğlum arkadaş kurbanı

Bahri Mutlu, oğlu Aykut’un arkadaş kurbanı olduğunu şu sözler ile anlattı, ” Oğlum 6 aylık iken bir havale geçirdi. Yanlış müdahale sonucu oğlum ölümden döndü ancak beyinde kalıcı hasar oluştu. ‘Sonderchule‘ (Özel eğitim okulu)  başladı buda onun kabusu oldu. Arkadaşları 2011 yılında ona marketten çikolata, kahve gibi şeyler çaldırdı. Tüm malzemeler geri iade edildi. Çocuğumun hassas durumundan faydalandılar ve istedikleri gibi kullanıyorlar.” diyen gözü yaşlı baba yetkililerden yardım istiyor.

Abisi avukat olmak istiyor

Bahri Mutlu’nun 3 erkek çocuğu var. En büyükleri olan Yakup Mutlu 27 yaşında Real Akşam okuluna gidiyor ve hayali bir avukat olup kardeşini savunmak. Asım Can Mutlu 18 yaşında Real Akşam okuluna gidiyor. Makina üzerine meslek yapmak istiyor. Ortanca 21 yaşında Aykut Berkan Mutlu okulunu bitirmesine meslek yapmasına müsade edilmedi. 15 yaşına girmek üzereyken kapalı bir alanda psikolojik  tedavi görüyor.

Katillerle aynı ortamı paylaşıyorum

Aykut Berkan Mutlu bir an önce kapalı hastaneden çıkıp normal hayatına dönmek istiyor. Okulunu bitirdikten sonra araba cila boyama mesleğini yapıp, ekmeğini kazanmak istiyor. Kapalı hastanede tutulan Aykut burada okulunu bitirmenin mümkün olmadığını ve kaldığı ortamın çok kötü olduğunu şu konuşmasında özetliyor, ” Abi burası çok kötü bir ortam. Kaldığım yerde kız arkadaşının boğazını kesmiş biriyle kalıyorum . Onunla aynı yerde yaşamak çok zor.” 

ASİP ve BİG Partisi konuya sahip çıktı

Aykut’un babası Bahri Mutlu, konu ile ilgili olarak Türk derneklerinden yardım etmesi konusunda girişime bulundu. Avrupa Sivil İnsiyatif Platformu Derneği konu ile ilgili aileyle iletişime geçerek konunun hukiki yolunun bir kez daha arştırılması konusunda destek sundu. Almanya’da faaliyet gösteren siyasi kuruluş BİG Partisi genel başkanı Haluk Yıldız’da aileye hukuki yardımda bulundu. Sedat Demir, ‘ ASİP derneği olarak vatandaşımızın yanındayız.” dedi. 

Maddi olarak tükendik

Mutlu ailesi bugüne kadar hukuki mücadelede 20 bin Avro para harcadı. Baba Bahri Mutlu maddi olarak ailesinin tükendiğini, ancak Türkiye’den akrabaların özellikle dayısının yardımları olduğunu söyledi. Bahri Mutlu ‘ Oğlumu buradan alıp başka bir şehire, kötü insanların olmadığı yere gitmek, oğlumu onlardan korumak istiyorum. Hayatta başka bir şey istemiyorum. ” dedi. Gözüyaşlı baba, artık gözlerinde yaş kalmadığını bu hasretin, bu ıstırabın bir an önce bitmesini istedi.

Yaşar Sekban – Bahri Mutlu (Aykut’un babası)