BW-HABER Stuttgart
We-FlyTour ve Atacon Bildung firmalarının sponsorluğunda gerçekleşen akşam yemeğinde, Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak, Frankfurt Kültür ve Turizm Müşaviri Ahmet Alemdar, Ticaret Ataşesi Oya Demirkan, Eğitim Ataşesi Mustafa Yanmaz ve Din Hizmetleri Ataşesi Musa Uzun ile We-Flytour’un kurucusu Aydın Ata, Bentour’un Kurucusu ve Onursal Başkanı Kadir Uğur, Türk Hava Yolları Stuttgart Müdürü Bilal Arpacı ve Turizm Sektörünün Duayen Gazetecisi Özkan Altıntaş’ın da aralarında bulunduğu 250’yi aşkın seyahat acentelerinin yetkilileri, iş insanları ve STK temsilcileri biraraya geldi.
14-22 Ocak tarihleri arasında Stuttgart’ta gerçekleşen Dünyanın tüketiciye yönelik en büyük, uzun tatil ve turizm fuarından birisi olarak kabul edilen CMT Turizm Fuarı çerçevesinde Stuttgart’a gelen turizmciler Türkiye turizmini değerlendirdi.
Stuttgart IW 8 Salonlarında gerçekleşen programın moderatörlüğünü Ramazan Kara yaptı. Açılış konuşmasını yapan gazetemizin genel müdürü Ali Batmaz bu tür sektörel buluşmaların önemine değindi ve katılımcılara teşekkür etti.
Başkonsolos Koçak: “Yaptıklarınızın Farkındayız”
Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak, Ticari boyutunun yanı sıra Türkiye’nin doğru anlatılması bakımından da turizmin çok katmanlı bir etkisi olduğuna vurgu yaptı. “Sizler burada, turizm alanında çalışan kişiler olarak çok önemli bir görev üstlenmiş durumdasınız. Hem ekonomik anlamda hem de sosyo-kültürel anlamda çok değerli bir fonksiyondur. Bizler de tabii ki sizlere destek olmak istiyoruz. O yüzden devletimiz çeşitli teşviklerle fuarlara katılımı teşvik ediyor. Yaptıklarınızın farkındayız” diyen Başkonsolos Koçak, turizm sektöründe görev üstlenen herkese teşekkür etti.
Ataşe Oya Demirkan: “İlk Dörtteyiz”
Ticaret Ataşesi Oya Demirkan ise yaptığı konuşmada turizm sektörünü ‘Bacasız Sanayii’ olarak nitelendirerek, katma değer sağlayan, ülkeye döviz kazandıran önemli bir sektör olduğunu, büyük iş olanakları ve isdihdam yarattığına vurgu yaptı. Ticari boyutunun yanı sıra kültürel boyutu olduğuna da dikkat çeken Ticaret Ataşesi Demirkan, ülkeyi tanıtım için büyük önem taşıdığını kaydetti.
2022 yılında yüzde 85’lik bir artış ile yılın ilk 11 ayında beş buçuk milyon Alman turistin ülkeyi ziyaret ettiğini belirten Ataşe Demirkan, yine 2022 yılında turizm gelirlerinin yüzde 65’lik bir artışla 35 milyar dolara ulaştığını kaydetti. 2021 yılı itibariyle dünya genelinde en fazla ziyaret edilen dört ülkeden biri olduğumuza dikkat çeken Demirkan, “2023 yılının daha da verimli geçeceği ümit ediyorum” dedi.
Müşavir Ahmet Alemdar: “Hedef 81 İl”
Frankfurt Kültür ve Turizm Müşaviri Ahmet Alemdar ise yaptığı konuşma, turizmi 81 ile yayma hedefinde olduklarına vurgu yaptı.
Türkiye’nin seksen bir ilin seksen bir ilinde de turizmin yayılması için çalıştıklarını belirten Alemdar, “Aynı zamanda Türkiye’nin dünyada güzel bir turizm markası olmasını sağlamak adına sektördeki kardeşlerimizle birlikte omuz omuza gayret gösteriyoruz. Tabii Türkiye markasının güçlenmesi, turizm için en önemli hususlardan bir tanesi.” diye konuştu.
Arpacı: “Köprüler Kuruyoruz”
Konuşmasında, Türk Hava Yolları ile ilgili bilgiler veren Türk Hava Yolları Stuttgart Müdürü Bilal Arpacı, beş uçakla kurulan ve o günden bugüne, özellikle son yirmi yıl içerisinde inanılmaz bir büyümeyle şu anda dünyanın sayılı hava yollarından birisi haline geldiğine işaret ederek, “Şu anda 394 uçakla, bu kadar büyük bir filoyla ülkemizi dünyada 129 ülkeye bağlıyoruz. Hem bu ülkelerin turizmine hem de Türkiye’ye büyük katkı sağlıyor.” dedi.
Türk Hava Yolları’nın aynı zamanda yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için, memleketlerine ulaşmada, sıla hasretini gidermede bir köprü olduğuna vurgu yapan Arpacı: “Vatandaşlarımızın dünyanın birçok noktasından memleketimize en hızlı en uygun koşullarda ulaşması için, sevdikleriyle iyi gününü, kötü gününü, mutluluklarını paylaşabilmesi için olabildiğince seferlerimizi, frekanslarımızı arttırıyor ve hatta sadece İstanbul, Ankara, Antalya değil, birçok Anadolu şehrimizde de direkt seferler icra ediyoruz” ifadesini kullandı.
Programda bir konuşma yapan Neckar-Käpt’n’ın sahibi Jens Caspar da turizmin öneminden bahsederek, gemi turizminden ve çalışmalarından bahsetti. Jens Caspar konuşmasında turizmin dostlukları pekiştirdiğine vurgu yaptı.
Türk Turizminin Dünü, Bugünü ve Geleceği Konuşuldu
Programda aynı zamanda gazetemiz yazarlarından Ramazan Kara’nın moderatörlüğünde, Türk turizminin dünü, bugünü ve geleceği konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak; Türkiyeturizm.com sitesinin kurucusu, gazeteci Özkan Altıntaş, We-Flytour’un kurucusu Aydın Ata, Bentour’un kurucusu ve onursal başkanı Kadir Uğur, Hotel Aletris Genel Müdürü Lemi Küçük, Side Royal Hotel Satış ve Pazarlama Müdüresi Mümine Kılıç, z4 Promotion Fuar Organizatörü Rolf Zölner ve Türk Toplumu Almanya Başkanı Gökay Sofuoğlu katıldı. Ramazan Kara’nın sorularını yanıtlayan konuşmacılar Türkiye turizminin dünü, bugünü ve geleceğini değerlendirdiler.
Programa, Oberstenfeld Saz Gurubu Ali Hoca ve Öğrencileri türküleri ile, Yeşim ve Aykut Dalgıç önderliğinde çalışmalarını yürüten Stuttgart Türk Halk Dansları Topluluğu ise oynadıkları (SÜTHOT) farklı yörelere ait oyunları ile renk kattılar.