BW-HABER Karlsruhe
17-18 Eylül tarihleri arasında Karlsruhe Sarayı’nda 9’uncusu düzenlenen “Türk Günü” kutlamalarındaki etkinlikler görülmeye değerdi.
Folklor, keman, kanun, bağlama, piyano, klarnet, sunumlar, müze gezisi ile adeta kültür şöleni olan “9. Türk Alman Kültür Günleri” iki toplum arasında anlaşma köprüsü oldu.
Karlsruhe Başkonsolosluğu, Baden Eyalet Müzesi, Türk Alman Kültür Platformu ve Karlsruhe Belediyesi himayesinde düzenlenen “9. Türk Alman Kültür Günleri” kutlamaları Karlsruhe Sarayı’nın bahçesinde 17-18 Eylül tarihleri arasında birbirinden renkli programlarla gerçekleştirildi.
Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol, Başkonsolos Yardımcısı Mebşure Taşkın, Karlsruhe Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup, Türk Alman Kültür Platformu Zeynep Tekin, Baden Eyalet Müzesi Müdürü Prof. Dr. Eckart Köhne, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sanatseverler katıldı.
Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol, düzenlenen bu tür etkinliklerin, Alman toplumunda dostça, barış içinde yaşamasının bir iradesi olduğunu , etkinliğe daha fazla Alman dostların katılmasını istediğini söyledi. Cem Örnekol, aynı zamanda çocukların kültürel değerlere bağlı kalmasını ifade ederek, ”Bu tür buluşmalar genelde bu ülkede, özelde bu eyalette, bu kentlerde yaşayan göçmen kökenli insanların Alman toplumu içinde hak ettiği yeri almalarına vesile olurken, aynı zamanda çocuklarımızın kültürel değerlerimize bağlı biçimde büyümeye devam etmelerine de olanak sağlamaktadır.” dedi.
Dr. Frank Mentrup’tan İlginç Açıklama
Karlsruhe Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup’ta yaptığı konuşmada, Sanat ve kültür konusunda biz siyasetçiler ne yapsak yanlış oluyor. Sanatçılar hep bizden şikayetçi. Az para versek hiç sanattan anlamıyorlar, sanata gereken önemi vermiyorlar. Çok para versek sanatçıyı satın almaya çalışıyor diyorlar. Bu sebepten dolayı düşünüyorum ki,burada bir araya gelmemiz bunun dengesini oluşturmamız çok önemli. ” dedi. Dr. Frank Mentrup, önümüzdeki yıl Sakarya ve Van şehirlerinden etkinlik için sanatçıların getirilmesi imkanı doğduğunu söyledi.
Ünlü Sanatçılar Katıldı
Ünlü sanatçı Denizhan Özer Türkiye’de sanatsal gelişim konulu sunumda bulundu.Açılış mini konserini kemanda Zeynep Tekin, piyanoda Nikolai Gangnus verirken, sarayın bahçesinde Pforzheim kentinden katılan Arkadaş Halk Oynları grubu izleyenlere harika bir kültür sunumu yaptı.
Dilara ve Kerim ismi ile ile sahne alan gençlerden oluşan müzik grubu Türk pop müziğinden birbirinden güzel örnek verirken, Mediterranean Alla Turca grubuda farklı müzikleri ile büyük ilgi çekti.
Taksim Trio Hayranları Sarayın Bahçesini Doldurdu
Dünyaca ünlü Taksim Trio grubu akşam saatlerinde Karlsruhe Sarayın arka bahçesinde sahne aldı. Taksim Trio müziği hayranlarının doldurduğu saray bahçesinde Hüsnü Şenlendirici hayranları adeta sahnenin etrafını sardı. Hüsnü Şenlendirici’nin klarnetinden çıkan ses tüm saray bahçesine yayıldı. Mozart ile birlikte konserlerde yaygın kullanılan klarnet kendi tarihini bir kez daha sarayın bahçesinde buldu. Orhan Gencebay, Neşet Ertaş ve Sezen Aksu dan parçalar çalan Taksim Trio’da Aytaç Dogan kanun, İsmail Tunçbilek’te bağlama ile sanat severlerin karşısında yer aldı.
Cem Örnekol Vatndaşlar İle Bir Araya Geldi
İki gün süren 9. uncu Türk Alman Kültür Günü Baden bölgesinde büyük ilgi gördü. Karlsruhe Türk Kültür Merkezi tarafından kurulan yemek standı, Karlsruhe Kadınlar Derneği tarafından kurulan stantlarda ziyaretçilere Türk mutfağını tanıttı. Stantların ilk ziyaretçisi Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol ve Karlsruhe Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup oldu. Cem Örnekol stantları gezerek vatandaşlar ile bir araya geldi. Cem Örnekol 19 Haziran’da başlayan ”Randevulu Konsolosluk İşlemleri” konusunda bilgi verdi.