BW-HABER Karlsruhe
‘Müslüman Kültür Günleri’ Karlsruhe’de başladı. Karlsruhe’de faaliyet gösteren Almanca konuşan Müslüman Derneği 30. yılını kutlarken, Karlsruhe’deki Müslüman vatandaşların günlük yaşamları hakkında da bir fikir vermek istiyorlar. Özelikle Müslümanların, Almanya’da Hıristiyan ve diğer düşüncedeki insanlar arasında iletişim kurma konusunda 30 yıllık tecrübesi ile yaşam kalitesini yükseltiyor diyebiliriz. DMK 30 uncu yılına 2 – 11 Ekim tarihleri arasında devam edecek bir dizi etkinlikle giriyor.
DMK Başkanı Rüştü Aslandur, “Almanya’da, İslam ve Müslümanların bu kadar sık ve tartışmalı bir şekilde konuşulduğu zamanlarda, Müslümanlar ile toplumun diğer kesimleri arasında bir toplantı ve diyalog alanı talep ediliyor. DMK bu alanı dolduruyor” diyor.
Karlsruhe’de Müslüman yaşamı
30. yıldönümünün bir parçası olarak, Deutschsprachige Muslimkreis Karlsruhe e.V. hafta sonuna kadar bir dizi etkinlik düzenleyecek. Toplumsal bağın kurulması için belkide en güzel ortamlardan biri.
İlk defa Karlsruhe kentinde, kültürel performanslar, geleneksel İslam sanatı ve tasavvuf müziğinin modern bağlamı ile Musikensemble al-Firdaus Karlsruhelilerin beğenisine sunuldu. Yelpaze 2020 bizlere doğunun mutfak kültürünü tanıma imkanıda sunuyor. İslam dünyasının en tanınmış yemekleri sunumun bir parçası.
Karlsruhe Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup tarafından himaye edilen büyük etkinlikte açılış konuşmasını yapan Dr. Frank Mentrup pek çok yararlı düşünce ve bilgi edindiğini müslümanların iç dünyalarının yansıtılması, onları daha iyi anlayabilmek için güzel bir etkinlik olduğunu ifade etti.
Karlsruhe Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup konuşmalarında şunlara yer verdi, ‘Almanya’da 1989 yılında kurulan Deutschsprachige Muslimkreis (DMK) Karlsruhe, 1990 yılından bu yana Almanya’da kendilerine ait bir yere sahip olan ve Müslüman geleneklerini ve eğitim içeriğini aktarmanın yanı sıra, genç nesillere yönelik istikrarlı gelişiminden bir kez daha etkilendi. Arapça dilini öğrenerek, demokratik toplumumuzda dininiz için kendi sosyal rolünüzü geliştirme özgürlüğü sadece verilmez, aynı zamanda ona eşlik edilirsiniz. DMK’nın hepimiz için Karlsruhe’de ki çalışmalarının değeri ve rol modeli fazla tahmin edilemez! Çok teşekkür ederim!’
Prof. Dr. Heribert Prantl Süddeutsche Zeitung’un köşe yazarı yaptığı konuşmada Almanya’da, Avrupa’da müslümanlara yönelik algı oyunları yapıldığını ve ötekileştirilmeye çalışıldığını söyledi. Prof. Prantl, Hıristiyan ve İslam dünyasının birlikte hareket etmesinin gereğini vurguladı. Avrupa Birliğinin Türkiye ile anlaması gerektiğinin altını çizdi.