Nejdet Niflioğlu’ndan 64 yıllık başarının hikayesi

BW-HABER Karlsruhe

“Von Gastarbeitern zu Hoffnungsträgern” – Nejdet Niflioğlu, Karlsruhe’de, Göçmenlerin 64 Yıllık Başarı Hikâyesini Anlattı

Karlsruhe Başkonsolosluğu’nda düzenlenen etkinlikte, Federal Liyakat Nişanı sahibi iktisatçı ve yazar Nejdet Niflioğlu’nun kitabı, göçmenlerin uyum mücadelesine ışık tuttu.

Karlsruhe – Karlsruhe Başkonsolosu Mahmut Niyazi Sezgin’in ev sahipliğinde, Federal Liyakat Nişanı sahibi iktisatçı, aydın ve yazar Nejdet Niflioğlu’nun “Von Gastarbeitern zu Hoffnungsträgern” (Misafir İşçilerden Umut Taşıyıcılarına) adlı kitabının tanıtımı ve söyleşi etkinliği yoğun ilgi gördü.

Programa, Tengen Belediye Başkanı Selçuk Gök, fotoğrafçı-yazar Müjde Karaca Toğmuş, Dünya Kick Boks Şampiyonu Gökhan Arslan ve eşi Meliha Aslan, Karlsruhe Türk Kültür Merkezi Başkanı Hamdi Yiğit ile çok sayıda davetli katıldı.

Başkonsolos Sezgin: “Niflioğlu, Türk-Alman Toplumunun Gururudur”
Başkonsolos Mahmut Niyazi Sezgin, açılış konuşmasında Niflioğlu’nun eserini ve kişisel başarısını övgüyle anarak şunları söyledi:
“Küçük yaşına rağmen Almanca bilgisiyle dünyaya bakışını keskinleştiren bir zekâyla karşı karşıyayız. Kitabını imzalamak istediğinde, kapağına bakmamla bitirmem bir oldu. Güzel insanlarla tanıştığımda onları herkesin tanımasını isterim.”

Niflioğlu: “Göçmenler Artık Umut Taşıyıcıları”
Nejdet Niflioğlu, Almanya’ya ilk geldiğinde yaşadığı kültür şokunu anlatarak, “İzmir gibi uluslararası bir liman şehrinden, sokaklarda hayvanların dolaştığı, evlerin önünde gübrelerin olduğu bir yere gelmek beni şaşırttı” dedi. Ancak zamanla uyum sağlamanın önemini vurguladı ve Alman öğretmeninin teşvikiyle entegrasyon sürecinin hızlandığını belirtti.

Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Dilek Gürsoy’un kendisine yazdığı “Anlattığın hikâyeler, Almanya’daki her Mehmet’in, Ahmet’in hikâyesi” sözlerini paylaşan Niflioğlu, dinleyicilerden büyük alkış aldı.

Entegrasyon: Tanımı ve Zorlukları
Programda entegrasyonun tanımı üzerine derin bir sohbet gerçekleştiren Niflioğlu, “Entegre olmuş kişiyi kim tanımlayacak? Önce entegrasyonun ne olduğunu konuşmalıyız” diyerek önemli bir tartışma başlattı.

Müjde Karaca Toğmuş’un “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsüne gitarıyla eşlik etmesi ise salonda duygusal anlar yaşattı.

Plaket ve Çiçeklerle Onurlandırıldı
Etkinliğin sonunda Başkonsolos Sezgin, Nejdet Niflioğlu’na plaket takdim ederken, Karlsruhe Türk Kültür Merkezi de bir buket çiçek verdi. Çekilen hatıra fotoğraflarının ardından misafirlere ikramlarda bulunuldu.

64 Yıllık Göç Mücadelesi ve Başarı Hikâyeleri
Nejdet Niflioğlu, Almanya’ya göçün 64. yılında, ilk nesil misafir işçilerden günümüzün başarılı profesyonellerine uzanan süreci anlattı. Kitabı, göçmenlerin karşılaştığı zorlukları, uyum çabalarını ve nihayetinde toplumda saygın bir yer edinme mücadelesini samimi bir dille aktarıyor.

Bu etkinlik, Türk-Alman toplumunun geçmişten günümüze yaşadığı dönüşümü ve geleceğe dair umutlarını yansıtan önemli bir buluşma oldu.

“Von Gastarbeitern zu Hoffnungsträgern”, göçmenlerin Almanya’daki mücadelesini anlatan ve yeni nesillere ilham veren bir başucu eseri olarak tarihe geçiyor.