BW-HABER
Schramberg 6 Mayıs 2016
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Berlin Büyükelçiliği ve Karlsruhe Başkonsolosluğu himayelerinde Karlsruhe Eğitim Ataşeliği tarafından 20 ay önce başlatılan “Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” adlı dil, kültür ve eğitim kampanyası çerçevesinde sürdürülen yarışmalar, kurslar, konferans ve seminerler büyük coşku ve başarıyla etkinliğini devam ettiriyor.
Kampanya çerçevesinde 6 Mayıs tarihinde Schramberg kentinde düzenlenen ‘Baden Türk Tatlı Yarışması’ Baden bölgesinden farklı kentlerden katılan izleyici ve yarışmacılar tarafından büyük teveccüh ve takdir topladı.
Sunumunu Schramberg TOAB başkanı Aydın Özışık ve Türkçe dersi öğretmeni bayan Yılmaz’ın yaptığı etkinlik, İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başladı. Karlsruhe Eğitim Ataşesi Gürkan Avcı, Türk mutfağının, tatlısının tanıtımın yanında, vatandaşlar ile biraraya gelmek amacıyla düzenlendiğini söyledi.
Gürkan Avcı, konuşmasında şunları söyledi: “Almanya’da yarım milyonun üzerinde Türk kökenli öğrenci var. Diğer göçmen gruplarına baktığımız zaman özellikle İspanyol ve Ruslar oldukça başarılı. Arap ve Türk göçmenler ise lise ve üniversite eğitimine yeterince önem vermiyor. Bunların üzücü derecede başarısız olduğunu görüyoruz. Nitekim Almanya’da liseye giden Türk gençlerinin oranı yüzde 12, üniversiteye giden Türk gençlerinin oranı ise yüzde 3. Almanya’nın geleceğinde söz sahibi olmak istiyorsak ki istiyoruz birinci önceliği eğitime vermeli ve kesinlikle ama kesinlikle her Türk genci yetenek ve arzusu doğrultusunda muhakkak surette üniversite okumalıdır.”
16 yarışmacı katıldı
Spaichingen kentinde Gymnasiums Schramberg okulu salonunda düzenlenen , ‘Baden Türk Tatlı Yarışması’na 350 Türk ve yabancı izleyici, 16 yarışmacı ve basın mensupları iştirak etti.
Oberndorf’tan Yasemin Çelik birinci olurken, Schramberg’ten Yeliz Sabancı ikinci,Oberndorf’tan Ayşe Yıldırım üçüncü oldu. Özel mansiyon ödülünü Ada Çetinkaya, Hüsne Demirci ve Ayla Arslan aldı. Dereceye girenlere para ve hediyeler verildi.
Birinci olan Yasemin Çelik tam bir pasta uzmanı, pastada kullandığı tüm malzemeler kaliteli. Hazır pastalara dikkat edilmesi gerektiğinide söyleyen Çelik pastalarda kullanılan boyalı figürlerin çocuklar tarafından tüketilmememsi gerektiğini söyledi. Çelik sipariş üzerine düğün, yaş günü gibi eğlenceler için pasta yaptığını söyledi.
Yarışmada birbirinden güzel folklor ekipleri renk kattı
Birbirinden leziz Türk tatlılarının rekabet ettiği yarışmaya müzik, dans, şarkı ve türkülerde damgasını vurdu. Schramberg Türk Okul Aile Birliği (TOAB) halk oyunları ekibi Van yöresi ile seyirciyi coşturdu. Şiirlerin ve İstiklal Marşı’nın ezbere okunduğu gecede, sanatçı Mahmut Bilen bozlak ve oyun havaları ile sahne aldı.
Jüri üyelerinin zor anları
Türkiye’nin yöresel tatlı lezzetlerine hakim jüri üyeleri; Freiburg Üniversitesinden Prof. Dr. Şener Bağ, Anıl Toprak, Güler Aydın, Sevilay Timur, Ahmet Gözükara, Fatma Tunca,hijyen, sunum, tat, özgünlük gibi kriterler doğrultusunda gerçekleştirdikleri puanlamalarla sonuçlanan yarışmada 16 katılımcı yarıştı. Her yaştan katılımcının yoğun ilgi gösterdiği yarışma, lezzetlerin yanı sıra otantik sunumlarla da iddialı geçti.
TOAB Federasyon Başkan Yardımcısı İsmail Kılıçarslan yarışmadaki ana hedefin mutfak kültürünün korunması hatırlatılması ve genç nesillere aktarımı dedi.
Unutulmaya yüz tutmuş tatlılarda var.
Yarışmacılar, evde hazırladıkları tatlılarını video çekimlerinin eşliğinde ve özgün, modern takdimleriyle sunmayı tercih etti. Türkiye’nin farklı il ve bölgelerine has Baklava, kadayıf, lokma gibi hamurlu tatlılar; muhallebi, keşkül, kazandibi, sütlaç gibi sütlü tatlılar; revani, helva, aşure ve kabak tatlısı ila höşmerim gibi unutulmaya yüz tutmuş değişik tatların misafirlere de ikram edildiği yarışmada eşsiz lezzetlere sahip damak tatları deneyimlendi.
Baden Türk Türk tatlı yarışması geleneksel hale geliyor.
Avrupa Türk Tatlı Yarışmasını gelenekselleştireceklerini ve ilerki yıllarda daha görkemli ve zengin bir program haline getireceklerini söyleyen Eğitim Ataşesi Gürkan Avcı, Yarışmaya katılan her ürünün birbirinden güzel olduğunu ifade ederek burada amaç yarışmak değil bir aile olarak gördüğüm Türk toplumunun birbirini tanıması, beraberlik, dostluk ve barış içerisinde kaynaşmasıdır. Tatlılar içinden dereceye girenleri seçmek için çok zorlandık. Buraya gelen her yarışmacının ürünü gerçekten çok güzeldi. Siz değerli yarışmacılarımıza ve kıymetli izleyicilerimize çok teşekkür ediyorum, diye konuştu.
İstiklal Marşını ezberleyenlere ödül.
İstiklal Marşının 10 kıtasını ezbere okuyan 10 kişiye Eğitim Ataşesi Gürkan Avcı tarafından resmi Takdir Belgesi ve ödül olarak özel madalya takdim edildi. Gürkan Avcı, İstiklal Marşı ezberlemenin önemine değinerek, Türkiye’nin manifestosu sayılan İstiklal Marşını ezberlemenin önemli olduğunu, bu sayede en az 200 kelimenin hafızaya kazanıldığını ifade etti.