Ayşenur Kazokoğlu ”Bizim tutkalımız Atatürk’
KARLSRUHE / Yaşar Sekban
”Bizim tutkalımız Atatürk” diye sözlerine başlayan Baden-Württemberg Atatürkçü Düşünce derneği başkanı Ayşe Nur Kazokoğlu’nun Karlsruhe IBZ Salonunda düzenlediği Atatürk’ü anmak, anlamak ve anlatmak diye özetlediği programına konuşmacı olarak İzmir’den Karlsruhe, Berlin, Köln ve Stuttgart eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Metin Erdoğan katıldı.
BW Atatürkçü Düşünce Derneği başkanı Ayşenur Kazokoğlu, ” Atatürk’ün değerleri ve onun gösterdiği hedeflerdir” diye özetlediği konuşmasında Atatürk’ün 21 yy’la gelebilen tek lider olduğunu söyleyerek şöyle devam etti ” Umut Atatürk’tür ve ben umudumu kaybetmedim. Atamızı daha iyi anlamaya, anlatmaya elimizden geldiğince devam edeceğiz.” dedi.
Yalova’da Mustafa Kemal Atatürk tarafından inşa edilen ve ”Yürüyen Köşk” adı ile anılan Unesco kültür adayı köşkün ilginç tarihinin anlatıldığı programda, programda yaklaşık bir buçuk saat konuşma yapan Metin Erdoğan, ”Biz bu güne kadar Atatürk’ü Makbule ile iyi bir karga kovalar, iyi bir asker, iyi bir diplomat, iyi bir devlet adamı, biz bu yöneleri ile tanıdık. Atatürk gelmiş geçmiş en büyük çevreci ve doğa sevgisi olan devlet adamıdır. Bize bu konu hiç anlatılmadı. Ben bu konuyu 60 yaşında öğrendim.” dedi
Belediye Başkanı İle Görüştü
Karlsruhe Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup ile görüştüğünü söyleyen Metin Erdoğan, Atatürk’ün çevreciliği ve yürüyen köşk konusunda bilgi verdiğini, Dr. Frank Mentrup’un zamanın şartlarına göre bu yürütme işleminin, büyük bir mucize olduğunu söyledi.
İlk Organik Gıda Ürünü
Atatürk’ün 1934 yılında başlattığı ve 1937’de vasiyetnamesinde ortaya çıkan, ”Hilesiz gıda maddeleri üretilecek ve halka dağıtılacak” sözlerinin organik gıda maddelerine işaret ettiğini söyleyen Metin Erdoğan, ” Yeşil Cennet” porjesi ile de Türkiye’nin farklı yerlerinde çiflikler kurulmak suretiyle sağlıklı ürünler üretmek, modern tarım ve hayvancılık yapmak,, tüm Türkiye’ye yaymak olduğunu belirtti.
Yalova’da Atatürk Araştırma Enstitüsü kurulduğunu ve sağlıklı gıda araştırılması yapıldığını, Ankara’nın yeşillendirilmesi konusunda büyük çalışmalar sadece bir kaç örnek olduğunu söyledi.
Evrensel Çevrecidir Atatürk
”Doğal zenginlikler evrenseldir ve bütün insanlara aittir.” Bu Atatürk’ün evresel düşüncesi. Dünya’da ilk defa yaz bayramını Atatürk tarafından kutlanıldığını ifade eden Metin Doğaner konu ile ilgili şu bilgiyi verdi ” Yıl 1935, Atatürk Orman Çiftliği, davetiye basılmış kağıtlara, Ankara halkı, diplomatlar davet edilmiş. Dünya’da yazı karşılan bir festival düzenleyen lider yoktur.Çankaya girişinde Atatürk’ün ağaç sevgisi bilindiği için korkularından ; Paşam izin verirseniz, şu Çankaya girişinde ağaçlar araçlara sürtüyor şu dalları keselim demiş, paşa ; hayır kesmeyin yolu kazın demiş, çukur yapın demiş. O yol kazııyor ve dllar yerinde kalıyor. İşte Atatürk böyle bir çevreciydi.”
Selam Verdiği İğde Ağacı
Yine bir iğde ağacı hikayesi var. Bulvardan geçerken orada bulunan iğde ağacına selam verirmiş. Bir gün eli havada kalmış, iğde ağacı yerinde yok. Hemen yağverine sormuş ” Ne oldu iğde ağacına? demiş. Yağver yol genişletilmesi için kesildi demiş ve Atatürk orada ağlamış. ”Kaç ağaç diktiniz ki iğde ağacını kestiniz”, demiş.”
Atatürk’ün çevre, tarım, doğa ile ilgili bir çok sözü oduğunu söyleyen Metin Doğaner, ” Tarım olmadan dünya’da barış olmaz, kalkınma olmaz.” sözünü söyleyen Atatürk’ün, bu sözlerinin takip edilmesini ve üniversitelerin konuyu incelemeleri gerektiğini söyledi.
Unesco İçin Kriterler Tutuyor
Unesco kültür varlığı olunması için 10 kriter bulunduğunu söyleyen Metin Doğaner, aday olması için yeterli kritere sahip buluınduğunu ve Unesco’nun listesine girmesi gerektiğini söyledi.
Köşk Nasıl Yürüdü
Atatürk Yalova’da gördüğü çınarı çok beğeniyor ve kendisine çınarın yakınında bir ev yapılmasını istiyor. Ev kısa zamanda yapılıyor. Köşke geliyor ve bahçevanın dalları kesmek üzere olduğunu görüyor.Atatürk hemen müdahale ediyor, konuyu sorduğunda bahçevan dalların çok uzadığını ve artık köşke zarar verdiğini söylüyor. Gazi ” Ağaç kalacak ama köşk gidecek” diyor. İstanbul’dan bir ekip geliyor. Raylar köşkün temel seviyesine kadar indirilip 5 m kadar kaydırılıyor. Dünyada ilk defa böylesi bir uygulamanın yapıldığını söyleyen Metin Doğaner, bu konunun ciddi olarak ele alınmasını ve köşkün mutlaka Unesco listesine girmesi gerektiğini söyledi.