“Hayata Değer Katan Kadınlar” Programında Anlamlı Ödül Töreni

Yaşar Sekban ( Mannheim)

“Hayata Değer Katan Kadınlar” Programında Anlamlı Ödül Töreni

Saadet Partisi Avrupa Kadın Kolları tarafından düzenlenen “Hayata Değer Katan Kadınlar” programı, Avrupa’dan ve Türkiye’den önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Kadın emeği, toplumsal dayanışma, merhamet, girişimcilik ve insan hakları temalarının öne çıktığı programda, farklı alanlarda başarı gösteren kadınlara ödüller takdim edildi.

Sunumunu Murat Gürbüz’ün yaptığı programa, Halime Kaya ev sahipliği yaparken, Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Saadet Partisi Avrupa Başkanı Samet Sami Temel, İYİ Parti Almanya Dış İlişkiler Temsilcisi Ekrem Taha Başbuğ ve ‘Tuğçe Albayrak Vakfı Başkanı Doğuş Albayrak da programa katılan isimler arasında yer aldı.

Törende şu isimlere ödülleri takdim edildi:

Kültür ve Sanat Ödülü: Selda Akca Altınsu

Bilim ve Akademi Ödülü: Dr. Turna Aydın

Girişimcilik ve Üreticilik Ödülü: Gülşah Lange

İyilik Ödülü: Gülcan Nurten

Annelik Ödülü: Nurcan Oğuz

Onur Ödülü: Tuğçe Albayrak Vakfı

“Kadın hayatın merkezindedir”

Programın açılış konuşmasını yapan Halime Kaya, kadın emeğinin görünür olması gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Kadın hayatın merkezindedir. Bu bir tercih değil, bir gerçektir. Kadının emeği sessiz olabilir ama etkisiz değildir. Kadın güçlenmeden toplum güçlenemez.”

Kaya, Avrupa’da yaşayan kadınların topluma kattığı değerin altını çizerek, kadın emeğinin hak ettiği karşılığı görmesi gerektiğini söyledi.

“Diasporanın görünmeyen kahramanları kadınlardır”

Saadet Avrupa Başkanı Samet Sami Temel ise konuşmasında Avrupa’daki Türk diasporasının oluşum sürecinde kadınların üstlendiği role dikkat çekti. Temel, “Avrupa’daki Türk diasporasının 60 yılı aşan hikâyesinde görünmeyen kahramanlar çoğu zaman kadınlar olmuştur” dedi.

Kadınların sadece aile yapısında değil, kültürel kimliğin korunmasında da büyük sorumluluk taşıdığını belirten Temel, programın bir farkındalık ve vefa organizasyonu olduğunu ifade etti.

Mahmut Arıkan’dan merhamet ve adalet vurgusu

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan konuşmasında, kadınların tarih boyunca toplumsal hayatın merkezinde yer aldığını belirterek merhamet, adalet ve vicdan kavramlarına dikkat çekti.

Arıkan, konuşmasında Hz. Hatice’nin ticaret hayatındaki önemine değinirken, İslam tarihinde kadınların sosyal ve ekonomik hayatta aktif rol üstlendiğini anlattı. Günümüzde yaşanan savaşlara ve küresel krizlere de değinen Arıkan, kadınların en ağır bedelleri ödediğini ifade ederek şu mesajı verdi:

“Önce ahlak ve maneviyat anlayışıyla hareket ettiğimizde dünyada çözülemeyecek hiçbir problem yoktur.”

Arıkan ayrıca Gazze, Filistin, Ukrayna ve dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan acılara değinerek, insanlığın ortak vicdan etrafında birleşmesi gerektiğini söyledi.

“Bir annenin gözyaşı dil ve coğrafya tanımaz”

Bilim ve Akademi Ödülü’nü alan Dr. Turna Aydın, ödülünü dünyanın farklı bölgelerinde zulüm gören kadınlara ithaf etti. Aydın konuşmasında, savaşların mağduru olan anneler ve çocuklara dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Bir kadının acısı, yeryüzünün neresinde olursa olsun aynıdır. Bir annenin gözyaşı dil, millet ve coğrafya tanımaz.”

Bilimin insanlığı yaşatmak için var olduğunu belirten Aydın, akademinin adalet ve merhametten uzak kaldığında eksik kalacağını ifade etti.

“Türkçemizi unutursak köklerimizi unuturuz”

Girişimcilik ve Üreticilik Ödülü sahibi Gülşah Lange ise Avrupa’daki Türk gençlerinin ana dil konusunda yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Lange, diasporanın güçlü olduğunu ancak Türkçenin korunması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Eğer biz Türkçemizi unutursak geçmişimizi, atalarımızı ve köklerimizi unuturuz.”

Tuğçe Albayrak unutulmadı

Onur Ödülü, Tuğçe Albayrak adına Doğuş Albayrak tarafından teslim alındı. Doğuş Albayrak, kardeşi Tuğçe Albayrak’ın haksızlık karşısında gösterdiği cesaretin bugün hâlâ insanlara ilham verdiğini söyledi.

Albayrak, Tuğçe’nin adına düzenlenen etkinliklerle sivil cesaret, dayanışma ve insan hakları konusunda farkındalık oluşturmaya devam ettiklerini belirtti.

Program aile fotoğrafıyla sona erdi

Konuşmaların ardından ödüller sahiplerine takdim edildi. Program sonunda davetlilere ikramlarda bulunulurken, toplu aile fotoğrafı çekildi. Organizatörler, “Hayata Değer Katan Kadınlar” ödül töreninin gelecek yıl da düzenleneceğini ve Avrupa genelinden başvuruların kabul edileceğini açıkladı.

  • Related Posts

    Karlsruhe’de Türk Kültür Rüzgârı: 4. Türk-Alman Bahar Şenliği Yoğun İlgi Gördü

    Yaşar Sekban BW – Haber Mannheim Karlsruhe’de Türk Kültür Rüzgârı: 4. Türk-Alman Bahar Şenliği Yoğun İlgi Gördü Karlsruhe Türk Kültür Merkezi tarafından Karlsruhe şehir merkezinde 4 bin metrekarelik alanda düzenlenen…

    Karlsruhe’de Kişilik ve Kaygı Paneli Yoğun İlgi Gördü

    Yaşar Sekban (Karlsruhe) Karlsruhe’de “Kişiliğin mi Var, Derdin mi?” Programına Yoğun İlgi Atatürkçü Düşünce Derneği ile Deutsch Türkische Frauen in Karlsruhe iş birliğinde düzenlenen “Kişiliğin mi Var, Derdin mi?” konulu…