BW-HABER
Berlin 26 Eylül 2017
Berlin’de yaklaşık 40 yıldan bu yana devam eden ve MEB öğretmenleri tarafından Alman okullarında sunulan Türkçe ve Türk Kültürü dersleri risk altında. 2017 / 2018 öğretim yılından itibaren Berlin Mitte Belediyesi ve Ocak 2018 tarihinden itibaren ise Friedrichshain/Kreuzberg Belediyesi sınıf kullanım ücreti talep etti. Mitte ilçesi Belediyesi, okulların açılmasına iki hafta kala Başkonsolosluğa gönderdiği yazıda, 17 okul için yaklaşık 27400 Avro kira ücreti talep ederken, Başkonsolosluğun ilgili mercilere yaptığı itirazlar ve görüşmeler sonuç vermedi. Mitte Belediyesi sınırları içindeki 17 okulda Türkçe dersleri iki haftadır yapılamıyor. Söz konusu okullarda 571 öğrenci Türkçe ve Türk Kültürü dersinden mahrum kaldı.
T.C. Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız bir basın açıklaması yaparak, „Türkçe ve Türk Kültürü dersleri risk altında“ diyerek şu açıklamayı yaptı ;
Bu talep pedagojik değil
” Eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala böyle bir talebin gelmesi hiç bir şekilde pedagojik değildir. Velilerimiz ve çocuklarımızı da üzen bu durumun son zamanlarda iki ülke arasındaki artan siyasi gerilimin bir sonucu olduğu yönünde işaretler bulunmaktadır. Eğitimin siyasi çekişmelere kurban edilmesi ve siyasi anlaşmazlıkların faturasının çocuklara çıkarılması kabul edilebilir bir husus değildir.
Ana dil eğitim hakkıdır
Çocuklar her iki toplumun da geleceğidir. Berlin’de 300 bin Türk kökenli insan yaşamaktadır. Bazı okullardaki Türk kökenli öğrenci sayısı %70’lere ulaşmaktadır. Özellikle Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki iki belediyenin Türkçe derslerine karşı tutumu manidardır. Bizim çabamız yurtdışında yaşayan çocuklarımızın iyi bir eğitim alması ve bu arada ana dillerini öğrenerek çok dilli yetişmesi yönündedir. Ana dili eğitimi bir eğitim hakkı olup öğretmenlerimiz bu dersleri uzun yıllar önce iki ülke arasında imzalanmış kültür anlaşması ve AB düzenlemeleri gibi uluslararası anlaşmalar çerçevesinde velilerimizin talebi üzerine vermektedir.
Yabancı karşıtlarını cesaretlendirecek
Çok dilliliğin faydaları her platformda dile getirilirken yerine bir alternatif koymadan, Almanya’da yaşayan, çalışan, vergi veren ve ülke kalkınmasına katkıda bulunan velilerin taleplerine rağmen aniden Türkçe derslerinin önüne değişik bahanelerle engeller çıkartılması düşündürücü ve endişe vericidir. Bu tutum yabancılara karşı olan toplum kesimlerini memnun edecek ve cesaretlendirecektir. Hatta bu tür uygulamalar Berlin’de Mitte belediyesi sınırları dışındaki bazı okullarda başlamıştır. Talep olmasına rağmen okul idaresi keyfi olarak ben artık okulumda Türkçe dersi istemiyorum demektedir. Bu gelişmeleri kaygı ile izliyoruz.
Veli ve öğrencilerimizin beklentisi, Berlin Eğitim yönetiminin konuya el atması ve iki ilçede Türkçe ana dili dersinin engellenmesinin önüne geçmesi yönündedir. ”