BW-HABER Karlsruhe
YenidenVatandaslikKazanmaKitapcik
Almanya’da çifte vatandaşlığı mümkün kılan yasa 27 Haziran 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Yeni yasayla Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaşıp, çifte vatandaşlığın önündeki engeller kalktı. Bilhassa doğumla birden fazla vatandaşlığa sahip olan kişiler, reşit olduklarında artık Alman vatandaşlığı ile başka bir vatandaşlık arasında seçim yapmak zorunda değiller.
Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları bundan sonra Türk vatandaşlığından ayrılmadan Alman vatandaşlığına da sahip olabilecek. Alman vatandaşlığına geçmek için gerekli olan yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla inmesi, uzun beklemeleri ortadan kaldırdı. Almanya’da mesleki başarı, gönüllü çalışmalar gibi faaliyetlerde Alman vatandaşlığına geçiş süresini kısaltıp 3 yıla kadar düşürüyor.
Uzmanlar çifte vatandaşlığın getirileri karşısında kaçırılmaması gereken bir fırsat diyor. Çifte vatandaşlığın en belirgin kazanımı ise; Alman ve Türk vatandaşlığını kazanmış kişi her iki ülkede de oy kullanma ve siyasi katılım hakkını kazanıyor. Bu da yaşadığı ülkede temsil edilme, söz sahibi olma fırsatı sağlıyor.
Çifte vatandaşlık ile alınacak, çifte pasaport yeni ülkelere seyahat kolaylığı getiriyor. Bu da özellikle iş seyahati yapanlara ulaşım hızı sağlıyor. Çifte vatandaşlık ile her iki ülkede ve diğer bazı ülkelerde çalışma özgürlüğü, iş bulma fırsatlarını artırıyor.Uzmanlar tüm bu fırsatların kaçırılmaması için vatandaşların bir an önce Almanya tarafından sağlanan çifte vatandaşlık kolaylığından faydalanması öneriliyor.
ÜÇ ADIMDA TÜRK VATANDAŞLIĞINI GERİ ALMA
İzinli veya izinsiz olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kaybedenler yeniden vatandaşlığı kazanabiliyor. www.konsolosluk.gov.tr adresi üzerinden bağlı bulunan konsolosluk adresi sayfasına girilip ardından, vatandaşlık sekmesi altındaki “Yeniden Türk Vatandaşlığı Kazanma Başvurusu” seçeneği işaretlenerek açılan sayfada bulunan “Yeniden Vatandaşlık Kazanma Ön Başvuru Formu” doldurulması gerekiyor. Vat-5 Formu doldurulup (online) ve Pasaport fotokopisi yüklendikten sonra gerekli belge ve bilgilerle konsolosluğa gidilerek parmak izi verilmesi yeterli oluyor. Bu süreçten sonra başvuru e-Devlet üzerinden takip edilebiliyor.