“Haydi, Türkçe Konuş Benimle!”
Karlsruhe Eğitim Ataşeliğinden Müthiş Projeler !!!
“Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” Kampanyası ile Türk Toplumunun Yaşamını Zenginleştireceğiz!
Milli Eğitim Bakanlığı himayesiyle, Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği ila Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği koordinasyonunda bu eğitim-öğretim yılı için pilot uygulama kabilinden başlatılan ve ‘Türkçe, Türk kültür, sanat ve medeniyet değerlerinin güçlendirilmesini milli birlik ve bütünlüğümüzü koruyup geliştirmenin temel unsuru’ olarak telakki etme bağlamında planlanan “Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” kampanyası bugün itibariyle başlatıldı.
ÖĞRETMENSİZ ÖĞRENCİ KALMAYACAK!
Türk vatandaşları ila soydaşlarımızın yaşamsal ihtiyaç duydukları konularda çeşitlendirilmiş bir dizi konferanslar, sempozyumlar, sanatsal – kültürel – müziksel kurslar, etkinlikler, tiyatrolar, yarışmalarla start veren “Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” kampanyası ile aynı zamanda Türk çocuklarının okuduğu hemen her okulda ‘Türkçe dersi sınıfı’ açılması ve ihtiyaç duyulan her okula ‘Türkçe – Türk Kültürü Öğretmeni’ görevlendirilmesi hedefleniyor. Türk toplumu tarafından büyük bir heyecan ve umutla beklenen “Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” kampanyası maharetiyle Türkçe dersi sınıfları öğretmen ve öğrencisiz kalmayacak.
7’DEN 70’E HERKESİN YAŞAMINA GÜZELLİKLER KATACAĞIZ!
Başta çocuklar ve gençler olmak üzere yurtdışında yaşayan vatandaş ve soydaşlarımızın Türkçe ve Türk Kültürü ile bağlarını kuvvetlendirmek, kültür ve medeniyet değerlerimizle köprü rolü vazifesi görmek maksadıyla başlattığımız “Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” kampanyasını başlattıklarını söyleyen Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Gürkan Avcı, “Bugün itibariyle başlattığımız ve etkinlik programını resmi internet sitemizle birlikte tüm kamuoyuyla paylaştığımız “Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” kampanyamızla Türkçe ve Türk Kültürü derslerine katılan çocuklarımızın sayısını artırmayı planlıyoruz. Aynı zamanda okullardaki Türkçe dersi verilen sınıf sayılarında da ciddi bir artış yakalamayı ve verilen derslerin kalitesini yükseltmeyi hedefliyoruz. Eyaletimizde yaşayan öğrencilerimize, velilerimize, öğretmenlerimize hâsılı güzel ülkemizin güzel insanlarına, 7’den 70’e herkesin hayatına güzellikler katacak olan kampanyamız hayırlı, uğurlu olsun” dedi.
KAMPANYAMIZ HERGEÇEN GÜN YENİLENİP GÜÇLENDİRİLECEK!
“Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” kampanyasında eyaletimizde yaşayan herkese hitap eden bir dizi kültürel, sanatsal ve müziksel etkinlik, kurs, konferans, yarışma, atölye çalışması bulunduğunu söyleyen Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Gürkan Avcı, “Kampanyamız programında yer alan etkinliklerin sayı ve nitelikleri her geçen gün artarak gelişecektir. İlk aşamada belki her yere ve yeterli miktarda hizmet sunamayabiliriz lakin zamanla eyaletimizdeki tüm vatandaş ve soydaşlarımıza bu hizmetlerimizi en güzel şekilde takdim edeceğiz. Bir yandan dilimizi öğreteceğiz bir yandan da Türk kültür ve sanat dallarını, örf, adet ve geleneklerimizi en temayüz etmiş bir şekilde bu topraklarda da talim ve tedris ettireceğiz” diye konuştu.
ASİMİLASYON VE KÜLTÜREL YOZLAŞMAYA DUR! DE…
Dilimizi ve milli kültür mirasımızı gelecek kuşaklara aktarmak suretiyle Almanya’da yaşayan Türk toplumunun birlik, bütünlük ve sürekliliğini sağlamayı yaşamsal önem bağlamında gaye edindiklerini kaydeden Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Gürkan Avcı, açıklamasına şöyle devam etti;
“Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” kampanyası ile öncelikle çocuk ve gençlerimiz olmak üzere Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak, Almanya’da millî birlik ve bütünlük içinde iktisadî, sosyal ve kültürel olarak hep beraber kalkınmayı desteklemek, asil ve nazif milletimizin Almanya’da da çağdaş uygarlığın en yapıcı, en yaratıcı seçkin bir ortağı haline getirmektir.
Bu itibarla tüm vatandaş ve soydaşlarımızın Türk dilini, kültür ve sanatını, ülkesini ve atalarını tanımaları, benimsemeleri, geliştirmeleri, millî duygularını pekiştirmeleri ve Almanya’ya uyum sağlayarak etkili toplumsal ilişkiler içine girmeleri çok önemlidir.
HAYDİ, TÜRKÇE DERSİNE!
Her insanın okul başarısını belirleyen en önemli etkenlerden biri dil becerisidir. Almanya’daki çocuklarımızın Türkçeyi ve kültürümüzü çok iyi kavramaları, hem Almancayı hem de diğer yabancı dilleri kolayca kavramalarını ve genel okul başarısını olumlu yönde etkileyecektir. Bu durum hem Almanya’daki Türk toplumuyla hem de Türkiye’deki akraba ve yakınlarıyla sağlıklı, sürdürülebilir dostluklar, ilişkiler kurmasını sağlayacaktır. Bu itibarla kampanyamız doğrultusunda“Evde Türkçe Konuş” “Telefonda Türkçe Konuş” telkin ve tavsiyemizi de yinelemek istiyorum.
TÜRK GENÇLİĞİ HER ALANDA EN BAŞARILI OLMALIDIR!
Türk kültürünü, Alman ve evrensel kültür içerisinde koruyup geliştiren ve farklı kültürlerle karşılaştırabilen bireylerin yetişmesi bizim için çokça önemlidir. Almanya’daki Türk gençliğinin ve soydaşlarımızın hayatın her alanında en yükseğe, en ileriye gitmesini istiyoruz. Ekonomik, sosyal, sanatsal, kültürel, siyasal alanlarda hâsılı hayatın her boyutunda Türk toplumunun en başarılı olmasını; çocuk ve gençlerimizin kendilerine güvenen, yaşadıkları her ortamda çevresindeki insanlarla kolayca iletişim kuran, farklı kültür ve inançta olan insanlara hoşgörü ile bakan, ülkesini seven, görev ve sorumluluklarını yerine getiren bireyler olarak yetiştirilmelerini hedefliyoruz. Türk toplumunun maddi ve manevi değerlerini yakından tanıyarak sahip çıkmalarını bu yolla da ulusal benliklerini korumalarını amaçlıyoruz.
“HAYDI, TÜRKÇE KONUŞ BENIMLE!” KAMPANYA PROGRAMI
Kampanyamızın programını açıklamadan önce bizlere katkı ve katılımda bulunan tüm değerli dost ve vatandaşlarımıza gönül dolusu teşekkür ediyorum. Rutin olarak yenilenip geliştirilecek olan kampanya programımıza yönelik herkesin destek ve tavsiyelerini bekliyoruz. Bu arada belirtmeliyim ki; Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği görev bölgesinde bugün itibariyle hayata geçirilen kampanyamız etkinliklerinden istifade etmek isteyen tüm dernek – vakıf ve sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlarımızın bilgisine sunmak istiyorum.
Alanında temayüz etmiş akademisyen ve uzmanlar tarafından verilecek Konferanslarımızı düzenlemek için asgari dinleyici sayısı 50, kurs açmak için asgari kursiyer sayısı 20 olarak belirlenmiştir. Yarışmalar için ise şartnameler Ataşeliğimiz tarafından duyurulacak olup arzu eden vatandaşlarımız bire bir başvurarak da alabilirler. Ataşeliğimiz bünyesinde kurduğumuz koordinasyon merkezi tarafından sevk ve idare edilecek olan kampanyamız hakkında hemen her ay bilgi ve duyuru paylaşılacaktır. Baden eyaletinde yaşayan Türk toplumunun hayatını güzelleştirmek ve Türk dil ve kültürü ile adeta eyalet yaşamına damga vurmak gayesiyle planlayıp projelendirdiğimiz kampanyamızın tekrar hayırlı uğurlu olmasını diler, tüm vatandaş ve soydaşlarımız ila Alman dostlarımıza selam ve saygılarımı sunarım.
KONFERANS KONULARI
1- Almanya’nın geleceğinde hangi mesleklere daha çok ihtiyaç var? Meslek Seçimi Nasıl Olmalıdır?
2- Çoçuklarda İnternet-Bilgisayar Bağımlılığı ile Nasıl Mücadele Edilir?
3- Sağlıklı Aile İçi İletişimin Püf Noktaları
4- Çoçuk ve Gençlerde Olumsuz Davranışları Nasıl Önleriz?
5- Çoçuklarda üstün başarı için Ailenin Rolü
6- Çoçuk Gelişiminde Türkçe ve Türk Kültürü Dersinin Hayati Önemi
7- Ailede Din Eğitimi Nasıl Verilmeli?
8- Ailede Dil Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
9- Çocuklarda Değerler Eğitimi ve Ahlak Gelişimi
10- Türkiye’de Emeklilik Sistemi ve Nasıl Emekli Olabilirim?
11- Madde Bağımlılığı ve Korunma Yolları İle İlgili Ailelere Düşen Görevler
12- Ailede Disiplin, Olumlu Disiplin Anlayışı ve Ceza yöntemleri
13- Eyvah çoçugum siddete ugruyor! Ve Şiddet çeşitleri, Alınacak önlemler
14- Çoçuklarda en önemli yaşlar 0-6 yas Mucizesi, bu kritik dönemde nelere dikkat etmelidir?
15- Özgüvenli ve Başarılı çoçuk yetistirmenin sırrı nedir?
16- Anadil öğrenimi niçin gereklidir?
17- Türk Gençlerini Üniversitede Neler Bekliyor?
KURS KONULARI
1- Tiyatro Atölyesi
2- Folklor Kursu
3- Türk Nakış ve Süsleme Kursu
4- Türk El Sanatları ve Dekorasyon Kursu
5- Bağlama Kursu
6- Ud Kursu
7- Ney Kursu
8- Kanun Kursu
9- Balon Katlama Kursu
10- Türk Sanat Müziği Korosu
11- Türk Halka Müziği Korosu
12- Türk Genç Yetenekler Orkestrası
13- Engelli Çoçuklar Flüt Orkestrası
14- Kadınlar Korosu
15- Gençlik Korosu
16- Kına ve Cilt Bakım Kursu
17- Resim Kursu
18- Ebru Kursu
19- Osmanlı Türkçesi Kursu
ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR
1-Bilgi Yarışması : Karlsruhe Merkez ( Haziran)
2-Şiir ve Güzel Okuma Yarışması: Schramberg ( Mart)
3-Folklör Şöleni: Bruchsal ( Nisan )
4- Futbol Turnuvası: Heidelberg ( Mart)
5-Yemek Yarışması: Mannheim ( Nisan )
6-Tatlı Yarışması: Tuttlingen ( Aralık)
7- Şarkı Yarışması: Offenburg ( Temmuz)