BW-HABER
Karlsruhe 6 Mayıs 2018
Gölgeni kullan !!! Hacivat-Karagöz Karlsruhe’de
Karlsruhe Başkonsolosu Nevzat Arslan ve eşi Esra Arslan‘ın misafir ettiği 150 kadar çocuk, Karlsruhe Başkonsolosluğu toplantı salonunda unutamayacakları bir gün geçirdiler. T. C. Brüksel Başkonsolosluğu‘ nca desteklenen ve Brüksel Eğitim Müşavirliği’nde görevli öğretmenler tarafından kurulan Gölge Tiyatrosu ”Gölgene Sahip Çık” isimli oyunla 6 Mayıs Pazar Günü Karlsruhe Başkonsolosluğu Toplantı Salonunda sahneye çıktı.
Etkileşimli Türkçe tiyatro ile, çocuklara Türkçe’de günlük kullanılan kelimelerin doğru yerlerde kullanılması öğretildi. İletişim teknolojilerindeki baş döndüren gelişmeler özellikle çocukların hayatlarını hızlı değiştirirken, çocukların konuştuğu dili de etkilediği şüphesizdir. Farkında olmadan yeni kavramlar, yeni sözler öğrenmek zorunda kalan çocuklar iki dil arasında kalırken, anadil özellikle Almanya’da kaybolmaya yüz tuttu. Bu açıdan baktığımızda Türkçemiz her yönden ve kaynaktan gelen yabancı sözcükler ve ifadelerle bozulmuş kelimelerin akınına uğramakta.
Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği Pforzheim Koordinatör Öğretmen Mustafa Bahar‘ın iletişimi ile Karlsruhe Başkonsolosu Nevzat Arslan tarafından davet edilen gölge oyunu ekibi ilk yurtdışı deneyimini Almanya’da gerçekleştirdi. Belçika dışında ilk defa Karlsruhe Başkonsolosluğunda 150 çocuk ile buluşan ‘Gölge Tiyatrosu’ ekibi öğretmenleri başarılı oyunları ile çocukların olduğu kadar, büyüklerin de beğenisini kazandı.
T. C. Brüksel Başkonsolosluğu desteğiyle Belçika’da görevli öğretmenlerce oluşturulan müthiş tiyatro ekibi şu isimlerden oluşuyor; Adem Karaoglu, Zeynep Uludüz, Ersen Yoldaç, Sezen Kokdas Fırat, Durmuş Şefik, Yilmaz Yapar, Güneydi Akat, Ali Özgür . Her biri Türkçe ve Türk Kültürü Dersi öğretmeni olan tiyatro oyuncuları ve kullandıkları teknik ekipmanlar profesyonellere taş çıkardı. Karlsruhe Başkonsolosu Nevzat Arslan ve eşi Esra Arslan’ın misafir ettiği 150 çocuk, tiyatro oyunu ile çok sık yanlış kullanılan Türkçe ifadeleri eğlenerek doğrusunu öğrendiler.
Daha önce ilk olarak Brüksel Başkonsolosluğunda ve ardından Belçika’nın, bir ucundan diğerine, farklı şehirlerinde birçok dernekte gösteriye çıkan ‘Gölge Oyunu’ büyük beğeni topladı. Karlsruhe Başkonsolosluğu ve Eğitim Ataşeliği daveti ile Karlsruhe’ye gelen tiyatro oyunu ilk yurtdışı tecrübesinden tam not aldı. Oyun icin Avrupa’nın diğer ülkelerinden de istek aldıklarını ifade ettiler. Tiyatro oyuncuları, oyundaki amacın Türkçe ve Türk Kültürü dersine katılımı sağlamak, geleneksel gölge oyununu tanıtmak ve kültürümüzü öğrencileri eğlendirerek öğretmek olduğunu ifade ediyorlar. Oyun esnasında sık sık Türkçe dersine katılımın önemi vurgulanıyor.
İki bölüm olarak sahnelenen gölge oyununun birinci bölümünde sahne önünde Hacivat, Karagöz ve Şeker Naz oyunlarında Türkçe’nin doğru kullanımı için çocuklarla etkileşim içinde sorularla Türkçe’de kullanılan günlük terimlerin doğru kullanılmasını öğretiler. Oyun Karagöz, Hacivat ve Şeker Naz’ın yolunu kaybedip, çok eski bir tarihten günümüze gelmeleriyle başlıyor. Geldikleri yerleri çocuklardan öğrenen kahramanlarımız tekrar eskiye dönmek için çocuklardan yardım istiyorlar. Bu arada onların Türkçe ve Türk Kültürü dersine gittiklerini öğrenince, çocuklara günlük durumlara uygun düşen Türkçe ifadeleri sorarak onların Türkçe kullanma bilgilerini ölçüyorlar.
Ardından sıra, Türkçe ve Türk Kültürü derslerine kayıt yaptırdığı halde derslere tembellik yapıp gitmeyen Karagöz’e sorulan sorulara geliyor ve işte bu kısımda da kahkahalar, Karagöz’ün verdiği komik cevaplarla artıyor. Sorulan sorularda Karagöz ‘ün verdiği cevapların doğruluğu ,kendilerine daha önce dağıtılan, yeşil ve kırmızı kartlarla çocuklar tarafından değerlendiriliyor.
‘Gölge Tiyatro’nun ikinci bölümünde ise, tüm kahramanlar geleneksel gölge oyunu için perde arkasındaki yerlerini alıyor. Oyun süresince çocuklara sorulan sorular ve gölge kahramanların eğlendiren, güldüren diyalogları sayesinde izleyiciler oyunu, hiç kopmadan, pür dikkat izlediler. Tiyatro oyunu sonunda Başkonsolosluk salonunda çocuklar, oyun karakterlerini boyayarak kendi maskelerini yaptılar.