BW-HABER Türkiye
Son günlerde tekrar sosyal medyada gündeme getirilen İsrail’e su satma konusu gündeme oturdu. Manavgat çayı suyunun İsraile gönderildiği iddiasının tamamen asılsız olmasına rağmen konu ısrarla gündeme getirilmeye çalışılıyor.
‘Barış Suyu’ adı da verilen Manavgat suyunu Ortadoğu’da su sıkıntısı çeken ülkelerin ihtiyacını karşılamak amacıyla gönderme çalışması “Manavgat Barış Suyu Projesi”, sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından 1987’de başlatıldı. Bu düşünceden 11 yıl sonra proje tamamlandı.
Toplamda 147 milyon dolara mal olan ‘Manavgat Çayı Su Projesi’ Türkiye’nin sudan para kazanma hayaliydi. 1992 yılında başlatılan tesis çalışmaları 1998 yılında tamamlandı. Bu proje ile hem barışa katkı sunmak hemde Ortadoğu ülkelerinin su ihtiyacını gidermek asıl hedefti.
Özal tarafından gündeme getirilen proje, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit tarafından hizmete açıldı.
Ancak sadece İsrail’e su satma projesi tartışmaya neden oldu. Bu tartışmalar sürerken İsrail Manavgat suyunun maliyetini yüksek bularak suyu satın almayacağını Türkiye’ye iletti.
Hem Mesut Yılmaz hem de Bülent Ecevit’in başbakanlıkları döneminde suyun satılacağı ülke arayışları devam etti. Ortadoğu, Kuzey Afrika ülkeleri, KKTC ve Yunanistan’a su satmak için çalışmalar yapıldı.
Aradan geçen süre ve makinaların kullanılmaması sebebyle su tesisi teknolojik olarak geri kaldı ve çürümeye başladı. 250 bin metreküp arıtılmış, 250 bin metreküp ham su olmak üzere 500 bin metreküp suyun pazarlanması planlanıyordu. Bu suyun iç piyasada Manavgat, Gazipaşa ve Kaş arasında kullanılması planlarıda hayata geçmedi. 147 milyon dolarlık tesis çöpe gitti.
Bu tesis hakkında bir daha kimse konuşmadı, devlete faturası ve zaman kaybı ile maliyeti 147 milyon doların çok çok üstünde oldu…