BW-HABER Karlsruhe

55 inci Yılında Almanya’da Türkçe Dersleri

Almanya’da göç sonrası 70 li yıllarda başlayan Türkçe dersleri, göçmen ailelerin çocuklarına Türkiye’ye döndüklerinde eğitimleri aksamaması için veriliyordu. Günümüzde ise kimliklerini ve ana dillerini unutmamaları için veriliyor. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Türkçe derslerine destek vermeye devam ediyor. Karlsruhe kentinde faaliyet gösteren Karlsruhe Okul Aile Birliği’de açılan ‘Türkçe Saati’ sınıfları bunlardan bir tanesi. Okul öncesi ve okul sonrası olarak sınıflara ayrılan Türkçe derslerine ilgi de büyük oldu.

‘Türkçe Saati’ sınıfı öğrencileri; Türkçe dil bilgisi, hitab etme, Türk kültürü, Türkiye tarihi, Türkiye coğrafyasını öğrenirken, geleneksel Türk oyunları ile geçmiş arasında bire bir bağ kurabiliyorlar.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Başkanlığı Türkçe derslerine verilen destek konusunda çocukların her iki ülke arasında bir köprü vazifesi görebileceğinin altını çizerek, her iki toplumada katkı sağlayacak görüşü dile getirildi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları internet sayfasından şu açıklamaya yer verildi;

Uluslararası göçlerin kalıcı bir gerçeklik haline geldiği toplumlarda doğup büyüyen çocuklar, çok dilli bireyler olarak dünyayı iki iletişim alanı ve iki anlam dünyası üzerinden öğrenmeye çalışır. Çok dilli ve çok kültürlü ortamların etkisi altında yetişen çocukların dil gelişimi süreci, üzerinde hassasiyetle durulması gereken meselelerin başında gelmektedir. Zira bu çocukların eğitim hayatlarının ve ikinci dil öğrenimi süreçlerinin başarılı bir şekilde ilerlemesi için okul öncesi ve okul döneminde sağlıklı bir ana dili edinimi büyük önem arz etmektedir. Çocukluk döneminde çok dilli eğitim sürecini sağlıklı bir şekilde geçiren çocuklar, sahip oldukları dilsel ve kültürel zenginlik ile dünyaya farklı açılardan bakmayı öğrenir. Hayata bu pencereden bakabilen çocuklar, her iki topluma katkı sağlamanın ve ülkeler arasında bir köprü oluşturmanın önemini kavrar. Bir tohumu fidan yapmanın ve her iki topluma meyve veren bir ağaç haline getirip olgunlaştırmanın temeli sağlıklı bir ana dili eğitimidir. Bu amaçlarla, Başkanlığımız yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarının kendi imkânlarıyla yıllardır sürdürdükleri Türkçe eğitim çalışmalarını bu yöndeki kurumsallaşmaları Türkçe Saati Destek Programı kapsamında desteklemekte ve teşvik etmektedir. YTB’nin Türkçe eğitimine ilişkin proje destekleri Türkçe Saati Proje Destek Programı adı altında birleştirilmiştir.