BW – HABER Ettlingen
Almanya’nın Ettlingen kasabasında Türk Halk Oyunları antrenör adayları “1. inci Kademe Usta Öğreticilik Belgesi” almak için ter döküyor. Merkezi Ankara’da bulunan Türk Halk Oyunları Federasyonu, Baden bölgesinde ilk defa düzenlenen seminer sonunda düzenlenecek sınavda başarılı olanlara ustalık belgelerini verecek. 3 kısımdan oluşan ustalık belgesinin birincisini alanlara ileri ki tarihlerde düzenlenecek ”2 inci Kademe Usta Öğretici Belgesi” seminerine katılma hakkı kazanarak profesyonel eğitici olma yolu açılacak. 25-30 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan seminere ilgide büyük oldu. Münih gibi uzak şehirlerden de gelen 30 aday, Dizem Sanat Grubu ev sahipliğinde düzenlenen seminerde derslerini dikkatle dinlerken, adaylar Türkçe yazma ve okuma sıkıntısı çekmedi.
Seminer açılış konuşmasını yapan Taner Soysal, kursun amacının Almanya’da yaşan gençlerin kendi öz kültürlerini öğrenebilmeleri ve yeni nesile aktarabilmeleri diye özetledi. Ettlingen OAB başkanı Avni Koçak’ta bu seminerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, derslerin iyi takip edilmesini istedi.
Belgeler Türkiye’de Geçerli
Merkezi Ankara’da bulunan Türk Halk Oyunları Federsyonu ile birlikte Ettlingen Belediye Salonunda 5 gün sürecek seminer ve dersler başladı. Derslerin sonunda düzenlenecek sınav ile ” 1. inci Kademe Usta Öğreticilik Belgesi” verecek. Öğretici belgesi Türkiye’de geçerli olacak.
Türkiye’den seminere THOF Eğitim Kurulu Başkanı Başkan Danışmanı Hakan Evciman, THOF Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ali Özçelik, THOF yönetim kurulu üyesi Ahmet Pehlivan, THOF giysi kurulu başkanı Özcan Urtekin, THOF yönetim kurulu üyesi Ahmet Turan Demirbağ, THOF merkez hakem kurulu üyesi Pınar Karacan Doğan ve Gazi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Özgün Parasız katıldı.
Halk Oyunlarına Sahip Çıkmalıyız
THOF yönetim kurulu üyesi Hakan Evciman yaptığı konuşmada Türkiye’de 7000 halk oyunları antrenörü olduğunu, 3 kademede yapılan eğitim ile verilen belgenin Türkiye’de geçerli olduğunu söyledi. Evciman toplamda 22 ders görüldüğünü ve sınavlar sonucunda kazanılan belgenin çok önemli olduğunu belirtti. Evciman ” Bu kültürü birileri yaşatmalı, oyunlara, müziğe sahip çıkmalı. Atalarımızdan kalan ciddi bir miras, bütün bu oyunlara sahip çıkılmalı, bunları geleceğe akratmalı, bir şekilde öğretmeliyiz. ” dedi.
Oyunlarımız Kayboluyor
” 7100 oyunumuz vardı. Günümüzde sadece 3000 tane oyun kaldı. Zaman ilerledikçe kaynak sahibi kişilerin vefatı ile bu oyun ve müziklerde kayboluyor. Günümüzde artık arşivleme imkanımız daha fazla olduğu için, bu tür olayların önüne geçebiliyoruz.” dedi.
Evciman, folklor kursuna katılmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı şartının kalkması ile birlikte artık Avrupa’da Halk Oyunları Federasyonu’nun çalışmalarında ciddi artış olacağını söyledi.
Katılımcı folklor antrenörleri, ilk defa Baden bölgesinde açılan seminere katılmanın büyük bir şans olduğunu belirterek, DİZEM Sanat Grubu’na teşekkür eti.