16/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Yurtdışı Emeklilik İşlemlerinde Büyük Kolaylık

BW-HABER

Karlsruhe 17 Temmuz 2018


Yurtdışı borçlanması ile emekli olabilme uygulaması gurbetçilerimize devletin tanıdığı haklardan birisidir. Yurtdışında bulunduğu süreleri borçlanarak belli bir tutar ödeyerek emekli olma hakkı verilmiştir. Yurtdışı borçlanması ile emeklilik 1985 yılında çıkartılan yasal düzenleme ile başladı.

Karlsruhe Çalışma Ataşesi Muhammet Kıran, yurtdışı borçlanarak emekli olma konusunda getirilen kolaylıklar hakkında bilgi verdi. 

Erkekler için sadece bir belgeye ihtiyaç var

Muhammet Kıran, vatandaşları doğru bilgilendirmek istiyoruz diyerek şunları kaydetti , ” Erkekler için bir belgeye ihtiyaçları var. Onlar sadece yurtdışında çalıştıklarını belgelendirmek zorunda, bunun içinde Alman sigorta kurumundan ( Deutsche Rentenversicherung ) yeni tarihli Rentenversicherungsverlauf – emekli sigorta akışı belgesi  yeterlidir. Bunun Türkçe tercümesine ihtiyaç yoktur. Erkekler için bu yeterli. ”

Ev hanımlığı için geçen süre emeklilik süresi için sayılıyor

Bayanlar içinde hem yeni tarihli Rentenversicherungsverlauf  (Emekli sigorta akışı belgesi )  hemde bayanlar ev hanımlığı süresinide borçlanabiliyor. Eğer bir bayanın yeteri kadar çalışma süresi yoksa, bu süre 15 ila 20 yıl arasında değişebilir. Bu süre için ev hanımlığını belgelendirmek zorunda. Bir bayan 18 yaşından sonra nerde ikamet ettiyse oralardan ayrı ayrı belediyelerden, Erweiterte Meldebescheinigung yani ayrıntılı ikametgah belgesi almalı. Bu belge orjinal olmalı ve tercüme edilmeli. Bu tercümeler konsoloslukta noter servisi tarfaından yapılmaktadır. Bunun için noter serviserinden  randevu alınmak süretiyle bu belge onaylatılıyor, bu belgenin yanında  Rentenversicherungsverlauf  ile posta yolu veya Türkiye gittiklerinde hiç bir aracıya gerek duymadan  veya herhangi bir kimseye vekalet vermeden kendi işlerini çok büyük bir rahatlıkla halledebilirler.” 

 

Konu ile ilgili,  başkonsolosluklarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliklerinden ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilrisiniz.