23/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Seçim Takvimi Belli Oldu

MİCROLİVE.com seçimler

BW-HABER
Yüksek Seçim Kurulu’nun 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ile 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazırladığı takvim Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre seçim takviminin başlangıcı 18 Mart tarihi olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı seçiminde salt çoğunluk sağlanamazsa ikinci oylama 28 Mayıs’ta yapılacak.

Seçim süreci 18 Mart tarihinde başlayacak. Cumhurbaşkanı adaylığı için siyasi partilerin YSK’ye başvuru süresi 19 Mart’ta başlayacak. Siyasi partilerin adaylarını gösterme süresi 23 Mart’ta sona erecek.Seçmenler adaylarını 20 Mart’a kadar gösterebilecekler. 28 Mart günü Cumhurbaşkanı geçici aday listesi Resmi Gazete’de yayımlanacak ve itiraz başvuruları başlayacak.


31 Mart günü ise Cumhurbaşkanı kesin aday listesi yayımlanacak ve bu tarihle birlikte seçim propagandası başlayacak. Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulası yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi 1 Nisan’da yapılacak…
6 Nisan günü ise ittifak yapan siyasi partilerin son günü olarak ittifaktan vazgeçebilecekler. İttifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulası yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi 8 nisan’da yapılacak.

Seçmen listelerinin askı tarihi 20 Mart, 2 Nisan günü ise askıdan indirilecek. Siyasi partilerin milletvekili aday listesini YSK’ye vermesi için son gün ise 9 Nisan. 12 Nisan günü ise yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleşecek.

Yurt dışı seçmenlerin oy kullanacağı tarih aralığı ve yer bilgileri www.ysk.gov.tr adresinden ilan edilecek ve gümrük sandık kurullarının oluşturulması tamamlanacak.

27 Nisan günü yurt dışında oy verme işlemlerine başlanacak ve 9 Mayıs günü son bulacak. 4 Mayıs günü ise propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasaklarının başlangıç tarihi olarak belirlendi. 7 Mayıs günü radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak ve 13 Mayıs günü seçim propagandaları son bulacak.

14 Mayıs Pazar günü oy verme işlemleri başlayacak, saat 00.00’da seçim yasakları sona erecek ve saat 23:59’da Cumhurbaşkanı Seçimi geçici sonuçları ilan edilecek.

İlk oylamada salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde 28 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci oylaması yapılacak.