02/05/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Aşırı sağa karşı Almanya sokakta

Almanya’nın Karlsruhe kentinde 20.000 kişi AfD ye karşı sokağa indi.

Hafta sonu Cumartesi Almanya’nın bir çok kentinde gösteri düzenlendi. Karlsruhe’de kent merkezi Marktplatz’da düzenlenen gösteriye polisin verdiği bilgiye göre 20 bin kişi katıldı. Jusos, Yeşil Gençlik, Sol Gençlik, DGB (Alman Sendikalar Konfederasyonu) Gençliği, Alman Yeşiller, Alman Sosyal Demokratlar ve Anarşistler gibi bir çok kuruluşun desteklediği gösteride Almanya’da aşırı sağa dikkat çekildi.
‘ Döneri seviyorum, AfD’yi sevmiyorum’ motosuyla hareket eden gruplar Marktplaz meydanında buluştu.

Ne olmuştu ?

Bazı AfD’li siyasetçilerin göçmenleri Almanya’dan sınır dışı etme planlarının ortaya çıkmasının ardından tepkiler artıyor. Almanya çapında yapılan gösterilerde milyonlar bu plana karşı çıktı.

AfD siyasetçileri, Neonaziler ve zengin iş adamları, Almanya’nın kuzeydoğusundaki Potsdam şehri yakınlarında bir otelde buluştu. Habere göre toplantıda “Alman vatandaşlığına sahip olup olmadığına bakılmaksızın” göçmenlerin “tersine göç” ettirilmesi tartışıldı.

Tersine göç kavramında Alman vatandaşlığına geçen kişilerinde kökleri bulunduğu ülkeye gönderilmesi amaçlanıyor. Toplantının yapıldığı akşam AfD katılımcılardan 5.000 € para toplandığı iddia edildi.

AfD’nin toplantısı basına sızınca Almanya’da bir çok demokratik kuruluş, Almanya’nın tekrar ikinci dünya savaşı dönemine gitmemesi için sokaklara çıktı. Gösteriler ülke çapına yayılırken, AfD’li yöneticiler toplantının gizli dinlendiğini ve suç oluşturuluğunu iddia ettiler.