08/09/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Karlsruhe Okul Aile Birliği’nden Koruyucu Aile Çağrısı

BW-HABER Karlsruhe

Almanya’da çocuk ve aile, özellikle yasalar ile korunur. İşte bu yasa uygulayıcı kurumların başında belediye bünyelerinde kurulmuş olan gençlik ve sosyal daireler gelir. Almanya’da ilk kurulduğu yıllarda ‘Mahalli Yetim Meclisleri’ ismini alan kurum, yetim ve ihtiyaç sahiplerine yardımcı olurdu. Günümüzde bu kurumun yerini Jugendamt’ın alırken; gençlere, çocuklara ve ailelere büyük destek vermekte.

Karlsruhe Belediyesi Sosyal ve Gençlik Dairesi; aile içinde şiddet gören, bakılamayan, eşlerin ayrılması sebebiyle ortada kalan çocukların daha iyi bir hayata sahip olması amacıyla ‘Bakıcı Aile’ adayları arıyor. Karlsruhe Gençlik ve Sosyal Daire, bakıma muhtaç olan çocukların yine kendi kültürlerinden aileler tarafından bakılabilmesi amacıyla “Koruyucu Aile’ konusunda Karlsruhe Okul Aile Birliği IBZ binası toplantı salonunda bilgilendirme etkinliği düzenlendi.
Karlsruhe Okul Aile Birliği ile işbirliği içinde düzenlenen etkinlikte kısa bir konuşma yapan Filiz Sofyalı, koruyucu aile sayısının yok kadar az olduğunun altını çizerek sayısının artırılmasının gerektiğini söyledi.

Koruyucu aile sisteminde 5 çeşit farklı bakım modeli bulunuyor. Koruyucu aile adayları bu 5 çeşit bakım arasından seçim yapabilir. Bunlar nöbetçi koruyucu aile, kısa süreli, uzun süreli koruyucu aile, akraba koruyucu aile ve uzmanlaşmış koruyucu aile.

Nöbetçi koruyucu aile, acil , kısa özel durumlarda çocuğa kısa zamanlı bakabiliyor. Bu çocukların durumları netleştiğinde koruyucu aileden geri alınıyor. Bakım süreleri 0-3 ay kadar oluyor.

Kısa süreli koruyucu aile, burada da bakımın süresi 3 ila 6 ay arasında değişir. Çocuğun ailesi bakmaması durumunda kısa bir dönem için koruyucu aileye bırakılır.
Uzun süreli koruyucu aile olmak isteyenler öz ailesine dönme olasılığı az olan çocukların bakımını üstlenir. Bu durmda çocuklar ara bir sorunu atlatmak değil, bir yetişkin olana kadar bakımı söz konusudur.Koruyucu aile burada çocuğun kendi ihtiyaçlarını görene kadar bakmakla yükümlüdür. Burada çocuğun kendi kendine yetebilme yaşı olan, 18 yaşına kadar
Akraba koruyucu aile modelinde ise, koruma altına alınacak çocuğun genelde akrabalarına öncelik tanınır. Burada da yeterli şartları yerine getirilmesi önemlidir.

Son koyucu aile modeli ise Uzmanlaşmış koruyucu aile. Burada özel durumları bulunan veya fiziki engelleri olan çocukların bakımı söz konusudur. Bu koruyucu aile modelinde özel eğitim alınması gerekiyor.

Korucu aile modelinde özellikle Türk ve müslüman ailelerin bu konuya önem verilmesi vurgulandı. Çocukların kendi kültürlerinden aileler tarafından bakılmasının öncelikli olduğu altı çizilirken, Türk ailerin koruyucu aile olma konusunda daha fazla istekli olmaları istendi.

Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak isteyenlerin bu adrese başvurabileceği belirtildi. Pflegekinderdienst Adoptionsberatung südenstr 42 76135 Karlsruhe 0721 133 5115