19/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

ALMANYA’DA TÜRKÇE İÇİN HALK KENETLENDİ: ORTAK ÇAĞRI

BW-HABER

Frankfurt 10 Eylül 2019

ALMANYA’DA TÜRKÇE İÇİN HALK KENETLENDİ: ORTAK ÇAĞRI
Neredeyse 60 yılı geride bırakmaya hazırlanan Almanya’daki Türk toplumu “Türkçe”de birleşmeye hazırlanıyor. Türk işgücü göçü tarihinde ilk kez gözlenen ve tarihe geçmeye hazırlnan “Türkçe” ve “eğitim” seferberliği için 75 kişi ve kuruluş ortak çağrıya imza attı.

Alman devlet okullarında yaklaşık 40 yıldan bu yana sunulan Türk Dili ve Kültürü Dersleri neredeyse onlarca yıldır tam bir yılan hikayesine dönmüş durumda. Yerlerde sürünen “Türkçe imajı” yürekleri burkarken, ilginin gittikçe eridiği Türkçe dersleri için tehlike çanları çalıyor. Türk çocukları ise sokak dili ile yetişiyor.

Kısa vadede Türkçe derslerinin yaygınlaştırılması ve derslere katılım oranının yükseltilmesi orta ve uzun vadede ise acilen dil bilgisinin aktarıldığı seçmeli zorunlu yabancı dil statüsündeki derslere ve Almanya’da yetişmiş ikidilli Türkçe öğretmenlerine duyulan ihtiyaç dolayısıyla Türkçe ve eğitim için mücadele eden toplumun çeşitli kesimleri kenetlendi.

İLK BULUŞMA 19 EKİM 2019 TARİHİNDE

Çok sayıda uzman, sivil toplum örgütleri temsilcileri, öğrenciler, gönüllüler, öğretmenler, hukukçular, sanatçılar, gazeteciler, anneler, babalar, sokaktaki vatandaş güç birliğine ve ardından eyleme geçme kararı aldılar.
Dönem dönem siyasetçilere malzeme olan Türkçe derslerinin kaderinin aslında Almanya’daki Türk toplumun geleceği olan yüz binlerce Türk çocuğunun kaderini belirleyeceğinden yola çıkan isimler, bir de ortak çağrı metni yayınlayarak 19 Ekim 2019 tarihinde büyük bir buluşmaya hazırlanıyorlar.

“ANADOLU OKULLARI” TEHLİKESİNE İŞARET EDİLDİ

Türkiye Cumhuriyeti Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı’nın (YTB) maddi desteği ile Almanya genelinde “Anadolu Okulları” adı altında düzenlediği kurslara ve bunun üzerinden değişik eğitim dışı dernek ve kuruluşların desteklenmesine de eleştiri getirilen çağrıda “Bu, ileride sonuçları açısından büyük sorunlara yol açacak ve uzun vadede Türkçe derslerinin tamamen Alman okul sisteminden çıkarılması tehlikesini beraberinde getirecek bir sürecin önünü açacak durumdadır” uyarısına yer verildi.

İŞTE TALEPLER

Tam 75 imzanın yer aldığı ortak çağrıda özetle şu taleplere ve davete yer verildi:
“1. Almanya çapında ikidilli ve çokdilli anaokullarının açılması teşvik edilmeli, ortak yaşamı ve eğitimdeki kaliteyi destekleyecek bu tür eğitim merkezlerinin siyaseten önü açılmalıdır.

2. Türkçenin önündeki kurumsal engeller acilen kaldırılmalı, Türkçe anadili dersleri Türklerin yoğun olduğu tüm eyaletlerde yaygınlaştırılmalıdır.

3. Türkçenin not ortalamasını etkileyici sistemli ders olmasının yanı sıra, aynı zamanda Almanya`daki tüm eyaletlerin eğitim sistemlerinde seçmeli zorunlu yabancı dil dersi statüsüne kavuşturulması sağlanmalıdır.

4. Almanya genelinde, en az 3 değişik üniversitede Türkçe öğretmeni yetiştirecek enstitüler / bölümler / kürsüler açılmalıdır. Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı (YTB) Türkçeye destek verecekse Türkçe öğretmen yetiştiren “Turkistik“ / Türkoloji bölümlerinin açılmasına gereken şekilde maddi destek sağlamalıdır.

5. T.C. konsolosluklarının himayesinde verilen Türk Dili ve Kültürü dersleri başından itibaren ögretmenlerin büyük özverisiyle fakat sosyolojik olarak hala büyük ölçekte “gurbetçi” konsepti çerçevesinde devam ettirilmektedir. Oysa Almanya`daki Türk toplumu 60 yıllık göç tarihi sonucunda burada doğup büyüyen ve sosyalleşen dördüncü kuşakta bulunmaktadır ve artık burada kalıcı hale gelmiştir. Almanya`daki Türk toplumu yaşadıgı ülkeye kültür, sanat, spor, bilim, siyaset, ticaret gibi önemli alanlarda büyük katkılar sağlamaktadır. Ayrıca burada yaşayanların büyük bir çoğunluğu Alman vatandaşı olmuş durumdadır. Bu nedenle Türkçe derslerinin orta ve uzun vadede Almanya eyalet eğitim bakanlıklarının denetim ve himayesine alınmasını, bu sorumluluğun yaşadığimız ülke olan Almanya tarafından üstlenilmesini talep ediyoruz.

Söz konusu eğitim amaçları doğrultusunda Almanya’daki çatı kuruluşlarının temsilcileri, STK yöneticileri, öğrenciler, öğretmenler, hukukçular, sanatçılar, gazeteciler, sokaktaki sade vatandaş, anne ve babalar olarak eğitimde fırsat eşitliği, kaliteli bir meslek ve akademik eğitimi ve sağlıklı Türkçe ve Almanca dil gelişimi için güç birliğine gidiyoruz.

Çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim düzeyini ve meslek eğitimdeki başarılarını yükselterek topluma kazandırılmalarını sağlamak, bunun önkoşullarından olan Türkçe ve Almanca dil eğitimini eşit oranda en iyi seviyeye getirmek için başlattığımız bu mücadeleye tüm STK’lar, kişiler ve kuruluşları katılmaya davet ediyoruz.

İlk buluşma Almanya Türk Toplumu (TGD) ve bu çatı kuruluşuna bağlı olan Almanya Türk Veliler Federasyonu (FÖTED) ve Almanya Türk Ögretmenler Federasyonu (ATÖF) organizasyonuyla Frankfurt’ta 13.00 – 18.00 saatleri arasında gerçekleşiyor.
Listenin yeni katılımcıların imzalarına açık olduğu bildirilirken, Türkçe ve eğitim için ortak çağrıya

İmza atan kişi ve kuruluşlar ise şöyle:

Ortak Çağrı metninin tamamı ise şöyle: