16/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Yerel Siyasetin Neresindeyiz ?

 

BW-HABER

Heilbronn


Ortak Akıl Oluşturuyorlar

KİLİM Gazetesi tarafından düzenlenen panel büyük ilgi gördü. 

Kilim Gazetesi tarafından  düzenlenen toplantı ile toplumun farklı kesimlerini biraraya getirerek toplumun ortak dinamiklerini masaya yatırıldı.

 

STUTTGART – Gazetemiz Kilim düzenlediği toplantılar ile toplumun farklı kesimlerini biraraya getirmeye devam ediyor. Heilbron’da düzenlediğimiz Panelde esnaf, işadamı ve STK temsilcileri biraraya geldi.

 

Almanya’da Yerel Siyaset ve Kamu İletişimi başlıklı Panel’e katılan konuşmacılar:

  • Akademisyen Dr. Bekir Alboğa
  • Dipl.Ing.Cumali Ardin
  • Eczacı-Doğal Tıp Uzmanı Mustafa Kara
  • Ekonomist Yaşar Mert
  • TDU – Pfalz e.V Başkanı Ender Önder
  • Eczacı Hasan Ali Özer
  • Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Başkanı Gökay Sofuoğlu

 

Almanya’da yerel siyaset ile Türk toplumunun siyaset ile ilişkisi konularında görüşlerini anlattılar. T.C. Stuttgart Muavin Konsolosu Erkan Yılmaz ile Ticaret Ataşesi Mehmet Ali Çolakoğlu ve Din Hizmetleri Ateşe Vekili Eyüp San’ın da katıldığı Panel’de konuşmacılar önemli mesajlar verdi.

 

Bad- Wimpfen’nin seçkin mekanlarından Cafe Birkensee’de gerçekleşen Program, Gazetemizin Genel Müdürü Ali Batmaz’ın açılış konuşması ile başladı. Ali Batmaz konuşmasında Yerel Siyasetin önemine değinerek Almanya’da yaşayan Türk toplumunun yerel siyasete olan ilgisizliğini dile getirdi.

 

Dr. Bekir Alboğa: “Organize değilseniz eğer YOK SAYILIRSINIZ”

Almanya’da uzun süreden beri DİTİB başta olmak üzere üstlendiği sosyal sorumluluk projelerinden tanıdığımız Akademisyen Dr. Bekir Alboğa, konuşmasına yerel siyaset’in önemine dikkat çekerek başladı. “Hangi boyutta olursa olsun, yerel siyasete katılım oldukça önemlidir” diyen Dr. Alboğa; “Hangi kurumda olursan olsun, yerel meclislerdeki, yerel gazetelerdeki çalışmalar küçümsenemez. Etrafdaki gelişmelere seyirci olarak katılmak yerine, bizzat aktif görevler üstlenip, karar mekanizmalarında etkili olmak gerek. Almanya’da kiliselerin dahi, yasa tasarılarının görüşülmesi esnasında, görüş belirterek yasama organlarını etkileme ve çıkacak yasalara etki etme gibi eylemleri olabiliyor. Buna; Kürtaj yasası, Almanya’nın Afganistan’a asker gönderme kararı gibi örnekler verebiliriz. Bizler de demokrasinin geliştiği batı dünyasında 3-5 milyon müslüman ya da Türk olabiliriz. Ancak, Siyasi anlamda organize olmamışsak eğer, yok sayılırız. Çok fazla bir etkinliğimiz olamaz. Organize olursanız eğer ciddiye alınırsınız. Sesinizi duyurmak istiyorsanız, varlığınızı hissettirmek istiyorsanız eğer yerel siyasete katılmanız, belediye meclislerine, il ve ilçe meclislerine aday olmanız gerekiyor. Bunları yapmazsanız çok fazla ciddiye alınmazsınız. Örneğin; sizin değerleriniz olan ne Ramazan Bayramı, ne Kurban Bayramı gündeme gelmez. potansiyelimizin çok altındayız. Mevcut gücümüzü ne yazık ki kullanamıyoruz” diye konuştu.

 

Cumali Ardin: “STK’larda yürütülecek aktif görevler de çok önemlidir”

Necarsulm Türkspor’un başkanlığı görevini sürdüren Yüksek Mühendis Cumali Ardin ise konuşmasında Yerel Siyaset kavramını anlam bakımından tanımlayarak, yerel siyaset yapmanın koşullarını anlattı. Ardin, Almanya’da etkili bir şekilde siyaset yapabilmek için dil konusunun oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Yerel siyasete talip olanların, geldikleri ve yaşadıkları toplumu çok iyi tanımaları ve çok iyi analiz etmeleri gerektiğine de dikkat çeken Cumali Ardin, “Hem genel, hem de yerel anlamda yaşadığımız yeri iyi tanımalıyız” dedi.

Düzgün bir kişilik ve  temiz bir özgeçmişin de önşart olduğuna işaret eden Cumali Ardin, eleştiriye açık olabilmek, inandığı doğruları savunmak, özünü unutmamak,  hedef ve vizyonu olmak gibi özelliklerin de siyasette görevlere talip olanlar için vazgeçilmez özellikler olduğunu kaydetti. Cumali Ardin ayrıca, baskı unsuru oluşturabilmek için sadece siyasetin şart olmadığını, STK’larda da yer alıp etkili çalışmalar sergileyerek aynı sonuçlara ulaşılabileceğini belirtti.

 

 

Mustafa Kara: “Yerel siyaset önemli ama bizim duyarsızlığımız da açık”

Eczacı-Doğal Tıp Uzmanı Mustafa Kara konuşmasında, Necakrsulm Belediye Meclisi’nde görev yaptığı dönem içerisindeki tecrübelerini aktardı. Almanya’da yaşayan Türk kökenli vatandaşların siyasete olan ilgisizliğinin nedenlerine değinen Mustafa Kara, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi ile burada yaşayan Türk kökenlilerin de yerel siyasette seçme hakkına kavuşacağına işaret etti. Mustafa Kara, “Bu konuda ülkemiz de bize yardım etmeli” ifadesini kullandı. Yerel siyasette yer almanın koşullarına da değinen Mustafa Kara, seçilir konuma gelmek için çaba sarfedilmesi gerektiğini, bunun için de donanımlı olmak gerektiğini söyledi. Kara, “Seçilir duruma gelirseniz, donanımlı olursanız eğer siz talep etmeden dahi size teklifler gelir” dedi. STK çalışmalarını da yetersiz bulan Mustafa Kara, “Yerel siyaset, yerel meclisler önemlidir. Ancak Bizim de duyarsızlığımız açık” ifadesini kullandı.

 

Yaşar Mert: “Azınlıklar çoğunluğu yönetiyor”

Yerel siyasetin Federal siyasetten daha önemli olduğunu iddia eden Ekonomist Yaşar Mert, insanların direkt günlük yaşamını ilgilendiren kararların yüzde 70’inin yerel meclislerde karara bağlandığına dikkat çekti. Yerel siyasetle ilgili bazı rakamlar da veren Yaşar Mert, Baden- Württemberg eyaletinde 8 milyon seçmenin yaşadığını, 1.101 tane yerel meclis bulunduğunu ve bu meclislerde görev alan 20 bin civarında yerel siyasetçinin görev yaptığını kaydetti. Ancak seçimlere katılım oranının yüzde 40-50’liler civarında olduğunu belirten Yaşar Mert, her kentte büyük oranlarda yabancı kökenli vatandaşların yaşadığını fakat bu oranların yerel meclislerde temsil edilmediğini kaydetti. İlginç rakamlar ortaya koyan Yaşar Mert: “Azınlığın çoğunluğu yönettiğini söyleyebiliriz” dedi.

Yaşar Mert ayrıca, Türkiye siyasetine gösterilen ilginin bir kısmını yaşadığımız ülkenin siyasettine gösterirsek, her şeyin daha farklı olabileceğini savundu.

 

Ender Önder: “Daha iyi yerlere gelebiliriz”

TDU – Pfalz e.V Başkanı Ender Önder ise oldukça ilginç olan siyasete başlama öyküsünü anlatarak konuşmasına başladı. Vatandaşlığa geçmek için yapılacak olan test sorularına karşı gelince, yetkililerden aldığı, “Bu sorular komisyonlarda hazırlandı ve o komisyonlarda yabancı kökenli insanlar da var. Onların da kararıyla oluştu. Eğer beğenmiyorsanız, siyasete girip, yerel meclislerde yer alıp, komisyonları siz belirleyebilirsiniz, kararları etkileyebilirsiniz” yanıtı ile siyasete girme kararı alan Ender Önder zaman içerisinde, üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti’de oldukça önemli görevlere seçildi. Önder aynı zamanda, 2019 yılında yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de SPD’nin milletvekili adayı.

Sosyal ve siyasal yaşamdaki başarıların karşılıksız kalmadığına işaret eden Ender Önder, kendi çalışmalarının halktan destek gördüğünü kaydetti.

Türk oylarının da belirleyici olduğunu dile getiren Ender Önder, “Birlik ve beraberlikle hareket ederek, içinde yaşadığımız toplumda daha iyi yerlere gelebiliriz” diye konuştu.

 

Hasan Ali Özer: “İki kültürün de değerlerini taşıyoruz. Bunu siyasete yansıtmalıyız”

Yeşiller Partisi Enz Kreis İl Meclisi Üyesi – Eczacı Hasan Ali Özer konuşmasında Yerel Meclislerin önemine değinerek bu meclislerde alınan kararların direkt bölge halkının yaşamını etkilediğini savundu. Almanya’da uzun zamandan beri yaşayan yabancı kökenlilerin AB vatandaşı olmadığı için seçme hakkının bulunmadığına vurgu yapan Hasan Ali Özer “Bu haksızlıktır” dedi. Ama yine de her ne olursa olsun kırgın olunmaması gerektiğini söyleyen Özer, “Kırgın olmak, bu topluma sırt çevirmek atalarımızın emeklerine saygısızlık olur. Buna hakkımız yok” ifadesini kullandı.

Hasan Ali Özer ayrıca, iki kültürün de değerlerini taşımanın bizim ayrıcalığımız olduğuna dikkat çekerek, “Bu bizim avantajımızdır. Bunu Alman siyasetine yansıtmalıyız” şeklinde konuştu.

 

Gökay Sofuoğlu: “Hedef toplumsal barışın geliştirilmesi olmalıdır”

Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Gökay Sofuoğlu,”Bu ülkenin geleceği bizim için ne kadar önemlidir? Bu ülkenin geleceğini birlikte inşaa etmek istiyor muyuz? Önce bu soruların yanıtını vermemiz gerekiyor” cümleleri ile konuşmasına başladı. Bu sorulara olumlu yanıt verilmesi halinde bunun da “Yerel Siyaset”le başlayacağını kaydetti.

İçerisinde yaşadığımız toplumda faaliyet yürüten STK’lara ve karar meclislerine mutlaka girilmesi gerektiğine vurgu yapan Gökay Sofuoğlu, Fahri çalışmaların önemine dikkat çekti. Yerel siyasetin de fahri bir çalışma şekli olduğunu söyleyen Gökay Sofuoğlu, Almanya’nın fahri çalışmalar bazında en gelişmiş ülke olduğunu savundu. Cami cemiyetlerinde ki faaliyetlerin de birer fahri çalışma sayıldığına işaret eden Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu,”Toplumsal barışı geliştirecek çalışmalar içerisinde yer almalıyız” ifadesini kullandı.

 

Programın sonunda katılımcıların yönelttiği sorular konuşmacılar tarafından yanıtlandı. Ağırlıklı olarak yerel ve federal siyaset konularında sorular sorulurken,  DİTİB ile imamların Almanya’da yetişmesi ya da Türkiyeden gelmesi konularında Dr. Bekir Alboğa’ya sorular soruldu. Dr. Alboğa ve diğer konuşmacılar yöneltilen soruları detaylı şekilde yanıtladılar.