Avrupalı Türk’ün Çağrısına Denizli’den Ses Geldi

BW-HABER

Karlsruhe 12 Haziran 2018


Yurtdışında Emekli Olan Vatandaşlar Yarım Gün Dahi Olsa Çalışmak İstiyor

Yurtdışı borçlanma ile Türkiye’den emekli aylığı alan Avrupalı Türklerin yurtdışında çalışma ve ikamete dayalı sosyal yardım alamama yasağı Türkiye’de siyasileri harekete geçirdi. Milliyetçi Hareket Partisi Denizli Milletvekili adayı Mehmet Uz konu ile ilgili olarak açıklamada, Yurtdışında emekli olan vatandaşların yaşadıkları ülkede çalışabilmelerine olanak sağlanması yönünde başlatılan çalışmalara destek verdiğini, konunun takipçisi olmaya devam edeceğini açıkladı. Mehmet Uz, 2010 yılında çıkarılan bir kanun ile Yurtdışında emekli vatandaşların Türkiye’de çalışmalarına olanak sağlandığına dikkat çekerek, aynı kanunun Avrupa’da yaşayan emekli vatandaşlarada çıkarılması gerektiğini savundu.

Mehmet Uz : Emekli vatandaşlarım geçim güçlüğü yaşıyor.

Mehmet Uz şunları söyledi, ” Geçtiğimiz günlerde sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bosna’da, konu ile ilgili bir açıklamada bulundu ve yurtdışında emekli olanların yaşadıkları ülkede yarım gün çalışabilmelerine olanak sağlanması yönünde çalışmaların başlatıldığını söyledi. Benimde konu ile ilgili olarak yaptığım çalışmalar bu yönde, Avrupalı Türklerin sorunları ile yakından ilgileniyorum. Özellikle emekli vatandaşlarımızın maddi sıkıntı içinde olduklarınıda biliyorum. Meclisteki ilk işim yurtdışında emekli olan ve Avrupa yaşayan vatandaşlarımızın durumunun düzeltilmesi yönünde adım atılması olacaktır. Bundan herkes emin olsun, Mehmet Uz Avrupalı Türkün meclisteki sesi olacaktır. ” 

Türkçe Derslerine Önem Vereceğim, Anlaşılır Olması İçin Çalışacağım

Denizli Milletvekili adayı Mehmet Uz, Türkçe derslerinin önemine işaret ederek, dilini kaybeden milletlerin benliğinide kaybettiğini bu nedenle Avrupalı Türkler ile en güçlü bağın Türkçe olduğuna işaret ederek, Türkçe derslerinin önemine vurgu yaptı.

Mehmet Uz, ‘ Türkçe derslerinin Almanya genelinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından 500 ün üzerinde öğretmen ve 13 Eğitim Ataşesi ile binlerce çocuğumuza büyük zorluklar altında dil ve kültür dersi olarak verildiğini biliyorum. Yapılan bu çalışmaları takdirle karşılıyor, eğitimcilerimizi tebrik ediyorum. Türkçe desrlerinin Avrupa’da karşılaştığı zorluklar tarafımca bilinmekte, vatandaşlarımızın bu önemli konuda gösterdikleri duyarlılığın farkındayız. Türkçe derslerinin değişen çağa uygun hale getirilmesi, daha eğlenceli ve çocuklarımız tarafından alaşılır olabilmesi için ders kitaplarının değişimi konusunda Ankara’da bir dizi görüşmelerim oldu. Umarım en kısa zamanda öncelikle ders kitapları değişimi gerçekleşir, sonrada eğitimcilerin durumlarının daha iyi olması için elimizden geleni yapacağımı söylemek isterim. ” dedi.

Yurtdışı Emeklilik Nasıl başladı ?

*Zamanında Türkiye’de döviz ihtiyacı dolayısıyla 1978 yılında, 2147 sayılı kanunla yurtdışı borçlanma imkânı getirildi

*Yurtdışında çalışma yasağı 1985 yılında kabul edilen ve halen yürürlükte olan 3201 sayılı kanunla getirildi. (Hem yurtdışı hemde Türkiye)

*2010 yılında kanun değişikliğiyle yurtdışı süreleriyle emekli olanlara saedece Türkiye’de çalışma yasağı kaldırıldı.