Almanya’da Türk kökenli vekil sayısı düşebilir

BW-HABER Stuttgart

21. inci Almanya Genel Seçimleri önümüzdeki 23 Şubat 2025 Pazar günü düzenlenecek. Seçime artık günler kaldı. Seçim kampanyasında iki önemli nokta sürekli vurgulandı. Göçmenler ve ekonomi, bu iki konu üzerinden yürütülen seçim kampanyası çalışmaları, sokakları istenildiği kadar hareketlendiremedi. Konu göçmen olunca aşırı sağ ve karşıtları hafta sonları farklı kentlerde alanları doldurmaya çalıştılar.

Önümüzdeki günlerde 61 milyon 700 bin seçmen 630 milletvekilini seçmek için oy kullanacak. 83 milyon nüfusa sahip Almanya’da 7 milyon 400 bin göçmende oy kullanma hakkına sahip. 2013 genel seçimlerinde %9 olan göçmen kökenli seçmen oranı, 2021 yılında %12 oldu. 2025 yılında ise Alman toplumunun ortalama %20 sini oluşturan, 20 milyon göçmen nüfusuna sahip bir ülke artık Almanya. Ancak rakamsal bu oranlar Berlin’de Alman Parlemntosuna bir türlü yansıtılamıyor. Bunun en büyük sebebinden bir tanesi vekil sayısında ki küçülmeye gidilmesi. Partilerin Türk toplumuna, Alman İstihbartının gözlüğü ile bakması. Seçimlerde Alman partileri gerektiği kadar Türk dernekleri ile iletişim kurmuyor. Bu da derneklerin partiler üzerindeki etkisini azaltıyor. Bir sonuç olarakta partilerin ön vitrinlerinde Türk kökenli vekil adayları yer alamıyor.

Alman Hristiyan Demokrat (CDU) Friedrich Merz ile seçimlere gidiyor. CDU listelerinden gösterilen Türk kökenli adayların sayısı oldukça az. Köln Milletvekili Serap Güler, Tijen Ataoğlu, Derya Altunok, Melis Sekmen ile Hasan Avcı bulunmakta.Türk kökenli adayların en çok gösterildiği parti yine Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu. Hamburg’tan ; Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi, Berlin’den Hakan Demir, Sinem Taşan Funke, Köln’den Renan Demirkan Stuttgart’dan Macit Karaahmetoğlu gibi adaylar ile SPD sandığa yine güçlü gidiyor.

Alman solunun parçalanmasıyla ortaya çıkan BSW partisinin lideri Sahra Wagenknecht, aşırı sağın dilini kullandığı eleştirilerine hedef olmuştu. Wagenknecht Türk kökenli seçmenler için sunduğu özel bir konu yok. 2025 seçimi Die Linke için bir varoluş savaşı olacak adeta. Bölünmenin ardından %5 barajını geçip geçemeyeceği henüz belirsiz. Ines Schwerdtner (35) ve Jan van Aken (63)iki lideri, baraj altında kalma durumunda çok zor günler bekliyor. Bu durumda başta Sevim Dağdelen olmak üzere adayların mecliste yer almaları imkansız. Bu da yeni mecliste Türk kökenli milletvekili sayısını etkileyecek.

Türk kökenli seçmenler aşırı sağa karşı temkinli. Almanya’da muhtemel iktidar olacak CDU ve 3 üncü parti olacağı kesin gözüyle bakılan SPD arasında oylarını paylaştıracak. Solda ki bölünme sağdaki yükseliş, Türk kökenli seçmenleri orta yola doğru götürüyor. 950 bin Türk kökenli seçmenin sandığa giderek demokrasiye sahip çıkması ise en önemlisi. Almanya’nın yükselmesi, demokrasinin ileri gitmesi için göçmenler oyunu kullanacak.