BADEN –HABER Karlsruhe
Kültür Festivali Türk Kültürünün Tanıtımında Fırsat Oldu
Almanlar “Ankara Misket” oynadılar, halay çektiler, hayatı tesbih yaptılar… Malsch kentinden harika görüntüler geldi.
Malsch Türk Kültür Derneği tarafından düzenlenen “Kültür Festivali” ne Almanlar büyük ilgi gösterdi. 1981 yılından beri Malsch’ta faaliyet gösteren Kültür Derneği başkanı Nihat Çetinkaya, ilk defa düzenledikleri etkinliğe beklenenin üzerinde katılım sağlandığını söyleyerek; amacımız Malsch’ta bulunan Türk, Alman ve diğer milletlerden insanları biraraya getirip kaynaştırmaktır, dedi. Nihat Çetinkaya, “Bu günkü bu tablo, Türk-Alman dostluğunun bozulmayacağı ve tarihi geçmişi olan dostluğun kalıcı olduğunun işareti. Bu gün Malsch halkı Türk kültür festivalinde ii milletin birlik ve beraberlik içinde barış oratamında yaşayacağını göstermiştir.” dedi
Kültür, Müzik, Sanat…
Kültür festivaline katılan yaklaşık 3oo izleyicinin çoğunlunun Alman olması dikkat çekti. Kültür Festivalinde; Alman Sulzbach Halk Dans Grubu, Ali Jabor , Malch Gençlik Müzik Grubu, Gaggenau Halk Dansları Grubu, Sytros Dans Grubu, Marco Augusto ve Karlsruhe sanatçılar platformu başkanı Mehmet Söyleyici sahne aldı.
Anadolu Mutfağı Revaçta
Kültür etkinliğinin olmazsa olmazı, Anadolu mutfağı tüm lezzet ve cömertliği ile sergilenirken, Alman dostların Türk yemeklerinin lezzet sırlarını öğrenmek istekleri, hamarat Malsch Kültür Derneği kadınları tarafından geri çevrilse bile, Anadolu’nun en güzel lezzetlerini tattırmadan kimseyi geri çevirmediler.
Halayda Eller Kenetledi. Türk Alman Dostluğu Pekişti
Malsch belediyesine ait “Halkevi” bahçesinde düzenlenen etkinlikte sahne alan Mehmet Söyleyici ve ritimde Nihat Boran, birbirinden güzek bozlak türküleri başladığı etkinlikte, Ankara oyun havaları ile devam etti. Alman katılımcılar, çok beğendikleri Ankara oyun havaları ritmine kendilerini kaptırdılar. Oyun havalarının ardından başlayan halay ile adeta kenetlenen iki milletin eli, düşman çatlattı. Gecenin geç saatlerine kadar süren halay, siyasilerin aksine tarihi bağları olan iki milletin dostluklarının hiç bitmeyeceğinin bir nişanesi olarak gecede akıllarda kaldı.
Programın bitmesini istemeyen Alman misafirlerin Mehmet Söyleyici’den istekleri halay oldu. Gece boyu halay çeken Alman ve Türkler, hedefine ulaşan ” Kültür Festivali” nin geleneksel olmasını ve dostluğun kalıcı olmasını arzu etti.