IMG_9289


BW-HABER      Karlsruhe


IMG_9209
Başkonsolos R. Cem Örnekol

Almanya’da birinci gündem maddesi eğitim. Almanya’nın Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği   Baden Württemberg eyaletinde “Türkçe ve Türk Kültürü Dersi  ve Ortak İşbirliği Perspektifleri”  konulu toplantı düzenlendi.  Toplantıya Koblenz- Landau Üniversitesi ve dil eğitiminde yaptığı çalışmalar ile İstanbul Marmara Üniversitesinde çalışmaları ile tanınan Prof. Hans Reich ve Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Dr. Cemal Yıldız konuşmacı olarak katıldı.

İyi Almanca, İyi Türkçe 

IMG_9179
Eğitim Ataşesi Gürkan Avcı

Karlsruhe Eğitim Ataşsi Gürkan Avcı yaptığı açılış konuşmasında  Almanca’yı çok iyi konuşabilen çocuğun okul hayatında ki başarıya dikkat çektiği konuşmasına şöyle devam etti ” Türk çocuklarının bir yandan çok iyi Almanca öğrenmelerini diğer yandan da çok iyi Türkçe öğrenmelerini istiyoruz. Böylece Türk çocukları hem iinde yaşadıkları  çok kültürlü toplumdaki kültürel olanaklardan hemde de kendi kültürlerinin olanak ve zenginliklerinden beslenerek  kendilerini daha sağlıklı bir biçimde geliştirecekler ve ileride aileleriyle daha az sorun yaşayacaklardır.” dedi

Karlsruhe Başkonsolosu R. Cem Örnekol’da yaptığı ingilizce selamlama konuşunda eğitim alanında ikili işbirliğinin önemine vurgu yaparak, eğitim alanında karşılklı saygı ve çalışmayla ilerlemeye sahip olunacağını söyledi. Toplantıya 56 okul yöneticisi katıldı.

Müşavir Cemal Yıldız’da, Prof. Hans Reich’ın İstanbul’dan öğretmeni olduğunu söyledi. Prof. Hans Reich’ın iki dil ve göçmenler ile ilgili bir çok çalışması olduğunu söyled. Prof. Yıldız her dilin öğrenilmesinin kolay olmadığını, Türk kökenli çocukların iki dilli olarak büyüdüğünü, kendilerininde bu konuda yardımcı olmak istediklerini ve iki dilli büyüyyen çocukalrın dillerinin geliştirlmesini ve desteklenmesini istedi.

IMG_9227
Berlin Eğitim Müşaviri Dr. Cemal Yıldız

Türkçe Önemli Dil

Prof. Hans Reich konuşmasında bazı eyaletlerin ana dii tartışmasını gereksiz bulduğunu ve uyuma engel teşkil ettiğini söyleyerek bunun gerçek dışı olduğunu ifade etti.

IMG_9244
Koblenz-Landau Üniversitesi Prof. Hans Reich

Baden Würrtemberg eyaletinde 16 bin 536 Türk öğrencinin Türkçe ve Türk Kültürü derslerine girdiğini ifade eden Prof. Hans Reich dünya dili olarak sadece Fransızca veya İngilizce ile sınırlandırmamalıyız dedi. Coğrafi konumlar gözönünde tutulurak ihtiyaca göre dil eğitimi verilmesi gerektiğini savunan Prof. Hans Reich,” Gençler gelecekleri için iş, sanat her alanda başka diller öğrenmek zorunda” diye konuştu.

Türkçe Dersi ve Öğretmeni Yeterli İlgiyi Görmüyor

Alman okul idarecileri, Türkçe Dersi ve Türk Kültürü öğretmenlerinin çalışma sürelerinin 5 yıl ile sınırlandırılmasından yakındı. Bir okul müdürü ” Türkçe dersi öğrtemeni görevine başlıyor. En az bir yıl uym süresi geçiyor. Görevine tam ısındığında, mağlesef tekrar Türkiye’ye dönüyor. Sonra gelen yeni öğretmenin uyum süresi başlıyor. Bu çok zor.” dedi.

Almanca Eksikliği Var

Okul müdürleri Almanya’da bulunan Türkçe dersi öğretmenlerinin Almanca bilmemesinden yakındı. Okul ile diyalog kurmasının en büyük engeli olarak gösterilen Almanca eksikliğinin giderilmesi talep edildi. Bir okul idareciside Alman okullarında görev yapan Türkçe dersi öğretmenelrinin okul materyallerinden yeteri kadar faydalanamadığını, kopya makinasından nasıl istifade edeceğinin belirlenmediğini bu konunun bir an önce çözüme ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Türkçe Dersine Yaptırım Gelmeli

Karlsruhe’de  bulunan bir okul müdürüde Türkçe ve Türk Kültürü dersinin müfredatının kendilerine Almanca olarak bildirilmesini istedi. Okul müdürü işlenilen derslerin konularından kendilerinin haberi olmadığını söyledi. Ayrıca Türkçe derslerinin yaptırımı olmaması nedeniyle çğrenciler ve veliler tarafından gereklş saygıyı görmediğini söyleyen okul müdürü, Türkçe’nin de yaptırım gücünün olması gerektiğini ifade etti.

IMG_9196