27/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Folklor Antrenörü Oluyorlar

IMG_3156

BW – HABER   Ettlingen 


IMG_3144Almanya’nın Ettlingen kasabasında Türk Halk Oyunları antrenör adayları “1. inci Kademe Usta Öğreticilik Belgesi” almak için ter döküyor. Merkezi Ankara’da bulunan Türk Halk Oyunları Federasyonu, Baden bölgesinde ilk defa düzenlenen seminer sonunda düzenlenecek sınavda başarılı olanlara ustalık belgelerini verecek. 3 kısımdan oluşan ustalık belgesinin birincisini alanlara ileri ki tarihlerde düzenlenecek ”2 inci Kademe Usta Öğretici Belgesi” seminerine katılma hakkı kazanarak profesyonel eğitici olma yolu açılacak. 25-30 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan seminere ilgide büyük oldu. Münih gibi uzak şehirlerden de  gelen 30 aday, Dizem Sanat Grubu ev sahipliğinde düzenlenen seminerde derslerini dikkatle  dinlerken, adaylar Türkçe yazma ve okuma sıkıntısı çekmedi.
Seminer açılış konuşmasını yapan Taner Soysal, kursun amacının Almanya’da yaşan gençlerin kendi öz kültürlerini öğrenebilmeleri ve yeni nesile aktarabilmeleri diye özetledi. Ettlingen OAB başkanı Avni Koçak’ta bu seminerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, derslerin iyi takip edilmesini istedi.
 IMG_3188Belgeler Türkiye’de Geçerli
Merkezi Ankara’da bulunan Türk Halk Oyunları Federsyonu ile birlikte Ettlingen Belediye Salonunda  5 gün sürecek seminer ve dersler başladı. Derslerin sonunda düzenlenecek sınav ile ” 1. inci Kademe Usta Öğreticilik Belgesi” verecek. Öğretici belgesi Türkiye’de geçerli olacak.
Türkiye’den seminere  THOF  Eğitim Kurulu  Başkanı Başkan Danışmanı  Hakan Evciman, THOF  Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ali Özçelik, THOF  yönetim kurulu üyesi  Ahmet Pehlivan, THOF  giysi kurulu başkanı  Özcan Urtekin, THOF  yönetim kurulu üyesi Ahmet Turan Demirbağ, THOF  merkez hakem kurulu üyesi Pınar Karacan Doğan ve Gazi Üniversitesi Araştırma Görevlisi  Özgün Parasız katıldı.
Halk Oyunlarına Sahip Çıkmalıyız
THOF yönetim kurulu üyesi Hakan Evciman yaptığı konuşmada Türkiye’de 7000 halk oyunları antrenörü olduğunu, 3 kademede yapılan eğitim ile verilen belgenin Türkiye’de geçerli olduğunu söyledi. Evciman toplamda 22 ders görüldüğünü ve sınavlar sonucunda kazanılan belgenin çok önemli olduğunu belirtti. Evciman ” Bu kültürü birileri yaşatmalı, oyunlara, müziğe sahip çıkmalı. Atalarımızdan kalan ciddi bir miras, bütün bu oyunlara sahip çıkılmalı, bunları geleceğe akratmalı, bir şekilde öğretmeliyiz. ” dedi.
Oyunlarımız Kayboluyor
” 7100 oyunumuz vardı. Günümüzde  sadece 3000 tane oyun kaldı. Zaman ilerledikçe kaynak sahibi kişilerin vefatı ile bu oyun ve müziklerde kayboluyor.  Günümüzde artık arşivleme imkanımız daha fazla olduğu için, bu tür olayların önüne geçebiliyoruz.” dedi.
IMG_3159
Evciman, folklor kursuna katılmak için  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı şartının kalkması ile birlikte artık Avrupa’da Halk Oyunları Federasyonu’nun çalışmalarında ciddi artış olacağını söyledi.
Katılımcı folklor antrenörleri, ilk defa Baden bölgesinde açılan seminere katılmanın büyük bir şans olduğunu belirterek, DİZEM Sanat Grubu’na teşekkür eti.
IMG_3166