27/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Meslek Gelecek İçin Anahtardır

BW-HABER

Karlsruhe 21 Nisan 2018 


Meslek Altın Bilezik

Karlsruhe Başkonsolosluğu ve Karlsruhe -Rastatt İş Ajansı’nın birlikte düzenledikleri ‘Meslek Altın Bileziktir‘ Meslek Eğitimi konusundaki bilgilendirme toplantısı büyük ilgi gördü.  Karlsruhe Başkonsolosluğu Çalışma Ataşeliği tarafından daha önce Rastatt kentinde düzenlenen toplantının ikincisi Karlsruhe’de Başkonsolosluk binasında düzenlendi. Karlsruhe İş Ajansı Müdürü İngo Zenkner ve İş Ajansı Meslek Eğitimi Danışmanlarınında katıldığı etkinlikte gençler ve aileler meslek eğitimi konusunda bilgilendirilirken, meslek eğitimi konusunda kaşılaşılan zorluklar ve çözüm yolları konuşuldu. Başkonsolosluk binasında düzenlenen etkinliğe 120 genç meslek adayı ve veliler katıldı.  Karlsruhe Başkonsolosu Nevzat Arslan, meslek yerlerine başvurularda yaşanan ayrımcılığa dikkat çekerken, Karlsruhe İş Ajansı Müdürü İngo Zenkner yaşanan tüm zorluklara rağmen gençlerin kendilerini firmalara tanıtmasını ve meslek eğitimini mutlaka bitirmelerini istedi. 

Türk Toplumu İşçi Olmaktan Çıktı

Karlsruhe Başkonsolosu Nevzat Arslan konuşmasında 1960 yıllarında başlayan Almanya’ya göç neticesinde 3 buçuk milyon vatandaşın Almanya’da yaşadığını, zaman içerisinde vatandaşların işçi olmaktan çıkarak toplumun her sınıfında yer aldığını; işveren, akademisyen, avukat ve doktor gibi önemli mesleklere sahip olduklarının altını çizerek, meslek eğitimi sayesinde kolayca iş bulmanın, kariyer yapmanın mümkün olduğunu, ikili eğitim yoluyla meslek okulunu bitirerek hem pratik hemde teorik bilgiye sahip olarak gençlerin iş hayatında daha büyük avantaja sahip olduğunu söyledi. 

Mesleklerde Sınırlı Kalmayın

Nevzat Arslan ‘ Bugüne kadar yaşanan tecrübeler, Almanya’da yaşayan Türk velilerin meslek eğitim sistemi hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını göstermektedir. Örneğin 300 ün üzerinde meslek varken, gençlerimizin tercih ettiği meslek çeşidi 8 ila 10 meslek grubu ile sınırlı kadığı görülmektedir. ‘

Geleceği Olan Mesleklere Yönelin

Vatandaşların Almanya iş pazarında ortalamının çok üstünde işsizlik ile karşılaştıklarını ifade eden Nevzat Arslan bunun ana nedeninin meslek sahibi olunmadığına dikkat çekerek, gelecekte geçerli olacak mesleklere yönelinmesi gerektiğini ifade etti. 

Meslek Eğitimi Hayatında Ayrımcılık Var

‘Meslek Eğitim hayatında bazı zorluklarla karşılaşılmakta. Almanya Eğitim Bakanlığı 2018 Meslek Eğitim raporlarında 1,9 ortalamasına sahip gençlerde meslek eğitim yeri bulmada  Tim, Hans, Lukas gibi isimlerin Ahmet, Hakan, Ali gibi isimlere kıyasla çok daha avantajlı olduğu belirlenmiştir. Yabancı isimli göçmen gençler bugünde isimlerinden dolayı meslek eğitim yerleri bulmakta zorlanmaktadır. ‘

Tüm Zorluklara Rağmen Devam Etmelisiniz

Başkonsolos Nevzat Arslan karşılaşılan tüm zorluklara rağmen takılıp kalınmaması gerektiğini söyleyerek, herkesin kendi üzerine düşen görevini yapmasını, yabancı olmanın, iki dilli olmanın bir avantaj olduğunu ve meslek eğitiminde bunun faydasının büyük olduğunu söyledi. Başkonsolos Nevzat Arslan programa gösterilen ilgiye ve programın hazırlanmasından dolayı Çalışma Ataşesi Muhammet Kıran’a teşekkür etti. 

Şimdi Meslek Yapın 

Karlsruhe Rastatt İş Ajansı Müdürü İngo Zenkner ‘ Meslek eğitimi yapmak isteyenler şimdi yapmalı çok büyük  şansları var. Ancak şöyle bir sorun da var, meslek eğitimini yapmadan her köşede bir iş bulabiliyorsam,  o zaman kendi kendime düşünürüm niçin meslek eğitimi yapayım ? Bu büyük bir risk. Sürekli değişen bir iş piyasası var ve  bu piyasada kalifiye olmayanın iş bulamama tehlikesi var. Bu zamanda kalifiye olmadanda iş bulabilirsiniz. Tüm ihtiyaçlarınızı giderebilir;  araba, ev alabilrisiniz ama 5-6 yıl sonra bu mümkün olmayacak. Buradan ailelere, gençlere sesleniyorum meslek eğitimi için tam zamanı bu imkanları kullanın.’

Hayat Boyu Öğrenin

Karlsruhe – Rastatt İş Ajansı Meslek Danışmanı Waldemar Jonait konuşmasında ‘İş dünyasında meslek eğitimi olmadan ilerleme olmaz . Almanya’da 400 meslek çeşiti var. İkili sistem ile hem pratik hemde teori öğrenirken bunun yanında para kazanma imkanı var.  Hayat boyu öğrenme , iş alanında kendini  geliştirme projesi var. Kalifiye olunması için imkanlar sağlıyoruz. Genellikle 10 ila 20 mesleğe yöneliyor gençler. ‘ diyen Waldemar Jonait imkanların çok daha büyük olduğunu söyleyerek, ikili eğitim sistemi konusunda bilgi verdi. Jonait, isim konusunda dezavantaj yaşanıyor ama en azından iki dile sahip olan göçmenlerin bunu iş dünyasında avantaja çevirme imkanı bulunmakta,   Türkiye ile iş bağlantılarında bu imkanın  kullanılmalı dedi. 

Karlsruhe-Rastatt İş Ajansı Meslek Danışmanı Dirk Dickgiesser’de İleri yaş gruplarınında meslek yapma imkanları olduğunu, meslek yapanlar 3 kat daha az işsiz kalma ile karşılaşıyor. İş yerleri özel eğitimli kişileri alıyor, bu iş yerlerinde özel bilgisi, eğitimi olmayanlar çalışamaz. İş yerinde çalışarak meslek eğitimi yapma imkanı veriyoruz. Kendinizi buradan ilerletebiliyorsunuz. Ya da Türkiye’de meslek yapmışsanız burada tanınmasına yardımcı oluyoruz.  

Karlsruhe Ticaret Odası temsilcisi Peter Minrath konuşmasında meslek eğitimi açığına dikkat çeken konuşmasında meslek eğitimi yeri başvurularında orta ölçekli firmalara yönelinmesini söyledi. Peter Minrath‘ Bölgemizde 2500 şirket,  4500 meslek eğitim yeri mevcut. Ancak 400 meslek eğitim yeri doldurulamadı. Büyük ve tanınmış firmalara odaklanmayın, orta çaplı firmalarda var. buralarda meslek yerleri dolduralımıyor. Mutlaka Karlsruhe Ticaret Odasına gelin ve bizlerde sizlere açık alanları sizlere söyleyelim yardımcı olalım. Klasik başvuru dışında farklı meslek başvuruları var. IHK olarak yılda iki defa Speed Daiting etkinliği düzenliyoruz. burad firmalar ile direk olarak kendinizi tanıtıp meslek yerine başvurabiliyorsunuz. 

Soru cevap bölümünde gençler meslek konusundaki karşılaştıkları sorunları iletti. İş yerinde çalışarak meslek yapmak isteyenler konu ile ilgili bilgi alırken,   özellikle Türkiye’de meslek yapanların Almanya’da mesleklerinin tanınmadığını, bu soruna  çözüm bulunmasını istedi. Hauptschule’nin bir zamanlar meslekte lokomotif görevini yaparken bugün artık Hauptschule mezunların iyi bir meslek yeri bulmalarının imkansız hale geldiği ifade edildi.