26/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Almanya’da yeni bir cami kültür ve sosyal merkezinin temeli atıldı

Almanya’da yeni bir cami kültür ve sosyal merkezinin temeli atıldı

BW-HABER Karlsruhe

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletindeki Karlsruhe kentinde inşa edilecek Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Karlsruhe Merkez Camisi ve Kültür Merkezi’nin temeli atıldı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kısıtlı katılımla gerçekleştirilen törende temeli atılan cami ve kültür merkezi, 2 bin metrekare arsa üzerinde ve 4.680 metrekare kullanım alanına sahip olacak.

Tek minareli, üc katlı camide ibadethanenin yanında, kapalı otopark, gençlik ve kadın merkezi, konferans salonu, kütüphane, derslik, lokal ve Ana Okulu yer alacak.

Karlsruhe DİTİB Merkez Camisi Başkanı Lütfu Azal, 1997 yılında alınan binanın cami olarak kullanıldığını 15 Mayıs tarihinde ise gerekli izinlerin alınarak yeni minareli camii inşaatine başlanıldığını ifade etti. Azal, temeli atılan binanın tüm Karlsruhelilere ait olduğunun altını çizdi.

DİTİB yeni minareli cami üstlenici firma KILIÇER BAU sahibi Nihat Kılıçer, ‘ Cami planından izin konusuna kadar hergün gece gündüz çalışarak bugüne getirmekten büyük onur ve sevinç duyduk. Tüm personelimizle gece gündüz el ele verek harfiyat ve ardından bugün en önemli gün olan beton dökme gününe gelebildik. Gece 02:00’den Cumartesi öğle saatlerine kadar 871 metreküp beton atıldı. Bu olağan üstü çalışma ile planlanan sürenin önüne geçebildik. Çalışmalarımız bu şekilde devam etmesi durumunda iki yıl içerisinde yeni minareli camimizi bitirebileceğiz.’
KILIÇER Bau tarafından üstelenen inşaat alanında yapılan beton dökme çalışması vatandaşlar tarafından da izlendi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Karlsruhe Şube Başkanı Kamil Manzak, yeni minareli cami temel atma törenine katıldı. Başkan Manzak, tüm MÜSİAD’a üye iş dünyasına çağrıda bulunarak, Karlsruhe’de yapımı devam eden cami ve kültür merkezi projesine destek vermeleri istedi. Manzak konuşmasında şunlara yer verdi; ‘ Böyle güzel bir günde burada bulunmaktan çok mutlu oldum.Bugün Rabbime şükürler olsunki Karlsruhe Merkez Camisinin temeli atıldı. Başta cami yönetimi olmak üzere; üyelerden,öncü ve destek olan tüm müslümanlardan Allah razı olsun. Karlsruhede 1984’de, dairelerde başlıyan mescid serüveni, Allah’a şükürler olsunki bu seviyelere kadar geldi.

Camilerimizi sadece namaz kılma, ibadet etme yeri olarak görmeyelim, buralar aynı zamanda çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim yerleridir de.Bizlerden gençlerimizi almaya çalışan bir dünya düzeni var iken, bizler de çocuklarımızı kazanmak için yatırımlar yapmalıyız.
Bu dünyada Allah rızası için mescid yapılmasına yardım edenin, cennette köşklerle mükafatlandırılacağını hem Peygamber Efendimiz hadisleri ile, hem Rabbimiz Tevbe suresinde bizlere müjdeliyor.
Bu vesile ile başta ben MÜSİAD Karlsruhe başkanı olarak, MÜSİAD üyesi dostlarımızı, Karlsruhe ve çevresinde yaşayan tüm müslümanları cennette ki köşklerde buluşmaya davet ediyorum.’

Başkan Kamil Manzak yeni cami ve kültür merkezi projesinin Karlsruhe’ye daha güzel bir kimlik katacağını söyleyerek cami yapımı için herkesi dayanışmaya davet etti.