28/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Eğitimciler Buluştu

 

 

IMG_0013

BW – HABER   Karlsruhe

Her yıl Karlsruhe Okul Aile Birliği tarafından düzenlenen ve eğitim ile ilgili konuların görüşüldüğü Rektörler Yemeği, Karlsruhe Uluslararası Buluşma Merkezi’nde (İBZ)  düzenlendi.

Sunumu ve açılış konuşmasını  Filiz Sofyalı’nın  yaptığı etkinlikte Filiz Sofyalı KOAB’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sofyalı Eltern Cafe projesi ile ilgili bilgi verdi.

Okul Aile Birliği başkan yardımcısı Av. Hakan Arslan’ın açılış ve selamlama konuşmasının ardından, Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol bir konuşma yaptı.Karlsruhe Başkonsoloslu Cem Örnekol konuşmasının büyük bir bölümünü Türk-Alman ilişkisine ayırdı. Cem Örnekol, 3 milyon Türk ve Türk kökenli göçmenin mevcudiyetinin ilişkilere önemli etki sağlayacağını belirtti. Cem Örnekol, Türklerin Almanya’ya olan katkılarının devam etmesi için, kendilerini Almanya’da huzurlu ve güIMG_9619venli hissetmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Başarının önündeki engel

Almanya genelinde 2 milyon üniversite öğrencisinin 25.000 nin Türk olduğunu söyleylen Cem Örnekol, bu sayının artmasının Almanya ve Türkiye’nin faydasına olacağını söyledi. Cem Örnekol, eğitimde karşılaşılan bazı güçlüklerede değinerek, ” Öğrencilerin erken yaşta ayrıştırılmasına dayanan ve öğrencilerin potansiyellerinden ziyade dil bilgisinin belirleyici olduğu Alman eğitim sistemi, Türk çocuklarının eğitimdeki başarılarının arttırılması önünde önemli bir engel teşkil etmektedir. ” dedi. Örnekol, bu sistem ile öğrencilerin üniversiteye giden yoldan, daha çok ”Hauptschule” ye yönlendirdiğini  söyledi.

Karma-Okul sistemine ilgi büyük

Karlsruhe Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup(52) , konuşmasında velilerin tam gün okul isteklerine değindi. Tamgün okul isteyen veli sayısında   yüzde kırk daha artış olduğunu ifade etti. ”Bu büyük bir başarı, okul yardımları ve destek birimlerin çok olduğu Karlsruhe’de, Karma-Okullar az.” dedi. Karma – Okulların 5 yıl öncesine göre kendini daha çok geliştirdiğini söyleyen Mentrup,  ilgi ve kabullenmenin arttığını ifade ederek, ” Çocuklar açısından daha iyi, çok farklı, daha düzenli, üzerlerindeki baskıyı atabiliyorlar.” dedi. Çocukların böylece tek okulda bütün ihtiyaçlarını giderebildiğinibelirten başkan Mentrup, böylece uzun süre kalan çocukların daha sosyal kontak içine girdiğini söyledi. Eğitim Bakanlığının tam gün okulunun sayısının artırılması yönünde çalışmalar yaptığı müjdesini verdi. IMG_9655

Eltern-Cafe ye övgü yağdı…

Dr. Frank Mentrup konuşmasında Karlsruhe Okul Aile Birliği çalışmalarını, Eltern-Cafe’yi çalışmalarından dolayı övdü.Mentrup ” Hepinize burada teşekkür ederim, gönüllü çaışmalarınızdan dolayı. Burası OAB ği bir çok aile için ilk diğer tanışma yeri, diğer aile ve okullar ile kontak kurma da önemli bir yer.” dedi.

Konuşmasında Mentrup, Eltern Cafelerin  çok iyi bir girişim olduğunu, eğitim ile aileleri birbirine yakınlaştırdığını ifade eti. Ayrıca Eltern-Cafe lerin   eğitime, okullara ve öğretmenlere büyük yararlarının olduğunu belirtti. Mentrup Karlsruhe Okul Aile Birliğiğine ve Eltern-Cafe’ye çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Rektörler yemeğine Karlsruhe Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Mehmet Tekin, Karlsruhe Eğitim Müdürü  Elisabeth Gross, Karlsruhe İl Meclisi üyesi Sibel Uysal, OAB idarecileri, Türkçe dersi öğretmenleri katıldılar.

Almanya’nın Baden bölgesinde 120 öğretmen, 10.750  öğrenciye Türkçe ders veriyor. Karlsruhe kentinde ki 11 öğretmen 760 öğrenciye Türkçe dersi hizmeti vermeye verirken bu sayı kampanyalar sayesinde artmaya devam ediyor.

Türk Mutfağı sergisi adeta

Yapılan konuşmaların ardından KOAB tarafından hazırlanan Türk mutfağının seçkin damak tatları misafirlere ikram edildi. Mutfakta soğuk ve sıcak olarak birbirinden güzel yemek, salat çeşitleri ile KOAB yine yemek kültüründeki başarılarını ortaya koydular. Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol programda emeği geçen OAB üyesi bayanlara teşekkür etti ve birlikte geleneksel resim çekinildi.

Erdem Arın  yaptığı özel  açıklamada ‘ Her sene düzenlediğimiz ‘Rektörler Yemeği’ etkinliği bu yıl da başarı ile geçti. Amacımız okul müdürlerini, Alman öğretmenlerini ,Türkçe dersi öğretmenlerini, idarecileri bir araya getirerek ortak paydaları tespit etmek ve bir kaynaşma sağlamak’ dedi.

IMG_0055


IMG_0049


IMG_9564


IMG_9668


IMG_9676