28/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

23 Nisan Coşkusu Hiç Bitmeyecek

IMG_7095


BW-HABER   Karlsruhe 


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Çoşku İle Kutlandı.

Almanya’nın Karlsruhe şehrinde düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlaması vatandaşların yoğun katılımı ile coşku içinde geçti. Karlsruhe Eğitim Ataşeliğine bağlı Türkçe dersi öğretmenleri ve Karlsruhe Türk Okul Aile Birliğinin birlikte düzenledikleri etkinlik, Karlsruhe Başkonsolosluğunun himayesinde, Karlsruhe Belediyesi, DİTİB Merkez Camii, Tiyatro Dialog, Türk Kadınlar derneğinin desteği ile Karlsruhe Rintheim salonunda düzenlendi. 800 kişinin izlediği 23 Nisan etkinliğine, farklı uluslardan katılım ile çok renkli, coşkulu kutlamaya döndü.

IMG_6474 Sunumunu Müjde Karaca Doğmuş’un yaptığı 23 Nisan etkinliği İstiklal Marşı ve Alman Marşı ile başladı. KOAB başkanı Erdem Arın yaptığı açılış konuşmasında, Egemenliğin ulusal varlığın başında geldiğini,  bir sonraki nesile daha iyi bir Türkiye bırakmanın sorumluluğunu taşıyoruz dedi. Karlsruhe Eğitim Müdürü Elisabeth Gross  yaptığı konuşmada, düzenlenen bu tür etkinlikler ile farklı kültürlerin birbirlerini tanıma imkanı bulduklarını söyledi. Karlsruhe Uyum Dairesi başkanı Meri Uhlig, Karlsruhe Okul Aile Birliğine övgüler yağdırdı. Meri Uhlig bayramın Atatürk tarafından çocuklara hediye edildiğini, çocuklarında bu güzel günde gönüllerince eğlenmelerini istedi. Uhlig çocuklara seslenerek ” Bugün eğlenin, kutlayın, bağırın. Bu gün sizin gününüz. her sene kutlanan bu bayramda da Karlsruhe Belediyesi KOAB’nin birlikte olmalı çok güzel.” dedi.

IMG_6505

Egemenlik Vurgusu ve Millet Meclisinin Önemi

Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol’da yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkenin geleceğinin genç nesillere bağlı olduğu bilincinde olduğunu bu nedenle de   “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kabul edilmesini meclise önerdiğini ve bu önerinin de  oybirliğiyle TBMM tarafından kabul edildiğini ifade etti. Cem Örnekol ” Çocuklara armağan edilen  ilk ve tek ulusal ve uluslararası bayram günü 23 Nisan’dır.” dedi.

Şiirlerin okunduğu, türkülerin söylendiği, dansların yapıldığı çok renkli çok canlı 23 Nisan etkinliğinde, çocukların Türkçe zenginliği akıcı konuşmaları dikkat çekti.

Karlsruhe Burada Buluştu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliğine Karlsruhe Başkonsoloslu Cem Örnekol, Karlsruhe Uyum Dairesi Başkanı Meri Uhlig, Karlsruhe Eğitim Müdürü Elisabeth Gross, Karlsruhe Okul Aile Birliği başkanı Erdem Arın, başkan yardımcısı av. Hakan Arslan, Lütfü Azal,  İşadamı Tuncay Ulusoy, , İsmail Demir, Bayram Mansuroğlu, Cahit Karadaban, stk temsilcileri, sanat, spor , siyasiler, çğrenci ve vatandaşlar katıldı.

IMG_6533 Çocuklar Bir HarikaIMG_6526

DİZEM Sanat Grubu “Orta Grup” ile çayda çıra oyununu sergilediler. Kendine has müziği ile sahnede yer alan çocuklar kültürümüzün en güzel yanlarını sergilediler. Türkçe Dersi Öğretmeni Fuat Demirtaş’ın öğrencileri İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını 10 öğrenci ile birlikte ezbere okudular. “Dancevision” Hip-Hop Grubu sahne aldıktan sonra, ” Bir Başkadır Benim Memleketim” müziği ile Esma Kahveci Türkçe Dersi öğretmeninin öğrencileri dans gösterileri ile büyüklerinden büyük alkış aldı.

Türkçe Dersi Öğretmenlerinin Başarısı

Sırası ile Özgül Mutluer Türkçe dersi öğretmeninin öğrencileri tarafından “Şemsiye Dansı”, ardından Naciye Özdek öğretmenin öğrencisi Tunuslu Selina ingilizce parça okurken, Atilla Özçam’da İstiklal Marşını okudu. Sanatçı Şimşek Doğan’ın öğrencileri sahne alırken, Sebastiyan Koch  isminde ki çocuk,  hergün önünden geçiyordum merak ettim ve içeri girdim dediği Şimşek Doğan’a ait Bağlama Evi’nde saz çalıp türkü söylemeyi öğrendiğini söyledi. Sebastiyan iki türkü ile çocukların bayramına ayrı bir renk kattı. Türkçe dersi öğretmeni Mustafa Hacıosmanoğlu öğrencileri koro çalışmasında alkışı hak eden gruplardan oldu.  Müziği ile koro türkülerini tadlandıran Türkçe dersi öğretmeni Çetiner Mutluer, yönettiği koro, çocukların disiplini göz doldurdu.

Çocuklar Tarihine ve Kültürüne Sahip

Halk Oyunları Eğitimcisi Sevican Çelik’in  küçük öğrencileri Mozaik Halk Oyunları Grubu sahnede efe oyununu sergilerken, açılan kartal kolları, keskin bakışları, azimli, dinamik, kararlı efeler, atik hareketleri, kız çocuklarının zerafet bir o kadarda kesin figürleriyle, Efelerin kurtuluş savaşında ki rolünü adeta bizlere anlattı. Mozaik Orta Grubu’nun rengarenk göz alan kıyafetleri,  Anadolu’nun sahnede bir yansıması oldu.

IMG_6520

Harmony Müzik Okulları sahibi Müzik Öğretmeni Hakan Çevik, öğrencileride gitar, bağlama ve keman ile verdiği örnekler ile büyüklerinden hak ettiği alkışı aldılar. 23 Nisan etkinliğinin sonunda Hakan Çevik, Türkçe dersi öğrtemenleri, Karlsruhe Okul Aile Birliği  yönetici ve üyeleri birlikte sahne alarak “10. uncu Yıl Marşı” nı hep birlikte coşku içinde söylediler.

Palyaço Aliş Yine Harikaydı..

Çocukların sevgilisi, onların tabiri ile “Biy Numara” Palyaço Aliş, sahne aldı. Salonu dolduran çocukların dikkatli bakışları ile gösterisini izledikleri Palyaço Aliş, çocuklara hediyeler verdi. Müthiş taklit yeteneğine sahip seviyeli esprileri ile Türk örf ve adetlerine uygun gösteriler düzenleyen Aliş,  Almanya ve Avrupa’nın bir çok kentine gösteriler için gidiyor.Baden bölgesinde camii kermesleri, dernek etkinlikleri  ve doğum günlerine katılan Palyaço Aliş yaptığı işi meslek olarak, çocukların seviyesine göre yapıyor.

Sahne Arkası Çalışmalar Görülmeye Değerdi.

Sahne gerisinde daha hummalı bir çalışma vardı. Karlsruhe Okul Aile Birliği üye ve yöneticileri bir gün önceden hazırladıkları sahne ve salonu 23 Nisan Cumartesi, minikler uykudayken bir kez daha kontrol etti. KOAB çalışan bayanları yiyecek ve miniklere verilecek hediyeleri salona taşırken, Karlsruhe DİTİB Camii’de Türk mutfağının en leziz yemeklerini hazırladılar. Miniklerin en büyük destekçileri Türkçe dersi öğretmenleri ve Karlsruhe Okul Aile Birliği çalışanları herhangi bir aksilik olmaması için canla başla sahne gerisinde mücadele verirken, çocuklarda Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol’un himayesinde gerçekleşen bayramın tadını çıkardı.

IMG_7047


IMG_7029


IMG_7015


IMG_7008


IMG_7001


IMG_6944


IMG_6933


IMG_6739


IMG_6712


IMG_6579


IMG_6474


IMG_6501IMG_6875

IMG_6852