28/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Referandum Sonucu Dünyada Konuşulmaya Devam Ediyor

BW-HABER

Karlsruhe 18 Nisan 2017 Salı


Dünya Basınından Notlar : 

 

Türkiye’de geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen Anayasa referandumu dünyanın gündeminde. Özellikle Avrupa basını konuya geniş yer ayırdı.

Gabriel Sigmar Alman Sosyal Demokrat Parti başkanı …”İdam cezası gelirse Türkiye’nin AB hayali biter.”

Von der Leyen ‘Bild’ gazetesine yaptığı açıklamada “Türkiye’deki gelişmeler bizleri zorlamakla birlikte, NATO dışındaki bir Türkiye ile ilişkilerin, NATO üyesi Türkiye ile ilişkilerden daha kolay olacağını kimse sanmasın”, dedi.


THE TIMES: TÜRKİYE BATI’YA YÜZÜNÜ ÇEVİRECEK Mİ?

Avrupa basınında referandum sonuçlarına geniş yer ayrıldı. İngiliz The Times gazetesi, sonuçların toplumda ayrışmayı derinleştirebileceğini yazdı.

“Muhalifler, Erdoğan’ın zaferinin modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası için ölüm çanları anlamına geleceğinden korkuyor” ifadesine yer verildi.

The Times, “Türkiye bir zamanlar parçası olmayı arzu ettiği Batı’ya yüzünü daha da çevirecek” yorumunu yaptı.


THE GUARDIAN: DEVASA SONUÇLARI OLACAK

  • İngiliz The Guardian gazetesi de, “Devasa sonuçları olan az farkla bir kazanım” başlığını kullandı.

    The Guardian, yeni yasalara verilen sınırlı desteğin Türkiye ve AK Parti içindeki bölünmeyi derinleştireceği yorumunu da yaptı.


    FINANCIAL TIMES: “HAYIR” ERDOĞAN’A MESAJ

    Dünyanın en önemli ekonomi gazetelerinden Financial Times üç büyük ilden “hayır” oyu çıkmasını Erdoğan’a mesaj olarak yorumladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019 seçimleri öncesi onarması gereken çatlaklar olduğunu yazdı.


    LE FIGARO: AZ FARKLA ZAFER

    Fransız Le Figaro gazetesi, “Erdoğan referandumun ardından iktidarı tümüyle ele geçiriyor” başlığını attı. Cumhurbaşkanı’nın az farkla zafer kazandığını yazdı.


    LIBERATION: YARIM ZAFER

    Sol eğilimli Liberation da, referandum sonucunu “yarım zafer” olarak niteledi. AK Parti seçmeninin sonuçtan memnun olduğu ancak muzaffer olmadığı tespitinde bulundu.


    LE MONDE: AB’DEN ULUSAL KONSENSÜS ÇAĞRISI

    Fransız Le Monde, AB’nin ulusal konsensüs çağrısı yaptığını duyurdu ve halk oylamasının sonuçlarını analiz etti.


    BFM: EVET’İN ZAFERİ: ERDOĞAN

    BFM haber kanalı da “Halk oylamasında ‘Evet’in zaferi: Erdoğan, bu ‘tarihi kararı’ selamladı” başlığıyla gelişmeleri izleyicilerine duyurdu.


    DIE WELT: TAM HAREKET SERBESTİSİ

    Alman Die Welt gazetesi, sonucu halkın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “tam hareket serbestisi” tanımaması olarak yorumladı.

    Die Welt, “Dünyanın hiçbir parlamentosu anayasa değişikliğini bu kadar zayıf bir çoğunluğa dayandıramaz” değerlendirmesinde bulundu.


    DER SPIEGEL: BÖLÜNMÜŞ ULUS

    Almanya’nın önemli siyasi dergisi Der Spiegel de “Bölünmüş ulus” başlıklı bir makale yayımlandı.
    Makalede, “Erdoğan’ın planlarına ‘evet’ demenin AB’ye ‘hayır’ demek anlamına gelmediği ifade edildi.Der Spiegel, “Uzun vadede Türkiye’nin hangi geleceğe doğru yol alacağı belirgin değil” yorumunda bulundu.


    FOCUS: ERDOĞAN GÜÇLÜ

    Alman Focus dergisi, Almanya’da yaşayan bir Türk vatandaşının “Erdoğan güçlü, bizi güçlü yapıyor” söylemini başlığa taşıyarak, Türk vatandaşlarının referandum sonucunu kutlamak için sokaklara döküldüğünü yazdı.


    NEW YORK TIMES: ERDOĞAN’A GENİŞ YETKİ

    Amerikan New York Times gazetesi de az farkla kazanılan zaferin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geniş yetkiler tanıdığını yazdı.


    WASHINGTON POST: ERDOĞAN İÇİN DRAMATİK BİR YÜKSELİŞ

    Amerikan Washington Post da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaferini ilan ettiğini manşetine taşıdı. Gazete, “Sonuç, Cumhurbaşkanı Erdoğan için dramatik bir yükseliş” yorumunu yaptı.


    DAGENS NYHETER: TARİHİ ZAFER

    İsveç’in siyasi ağırlıklı gazetesi Dagens Nyheter, ”Tarihi zafer” başlığını atarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halka teşekkür konuşmasının metnini yayımladı, Anadolu Ajansı’nın (AA) abonelerine geçtiği rakamları kullandı.


    AFTONBLADET: EVET AZ FARKLA KAZANDI, İDAM GELEBİLİR

    İsveç devlet televizyonu SVT, gün boyu Türkiye’den canlı yayın yaparken, ülkenin en çok satan gazetesi Aftonbladet da ”Evet az farkla kazandı, idam gelebilir” başlığını attı.


    KATHIMERINI: EVET BEKLENENDEN AZ ÇIKTI

    Yunan gazetesi Kathimerini, “Halk oylamasında Erdoğan’ın zaferi” başlığını atarak, “Evet” oylarının beklenenden az çıktığını duyurdu.


    CORRIERRE DELLA SERA: AK PARTİ İSTANBUL VE ANKARA’DA KAYBA UĞRADI

    İtalyan gazetesi Corriere della Sera’nın haberinde halk oylamasında AK Parti’nin İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde destek kaybına uğradığına dikkat çekildi.


    EKSTRA BLADET: DANİMARKA’DAKİ TÜRK SEÇMENİN YÜZDE 61’İ EVET DEDİ

    Danimarka gazetesi Ekstra Bladet, Danimarka’da 14 gün boyunca oy veren Türk seçmenlerin yüzde 61’inin “Evet” oyu kullandığını vurguladı.