28/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Karlsruhe’de Türk Kültürü tanıtıldı

BW-NEWS Karlsruhe

Almanya’da DCS Sanat Galerisi’nde Türk Kültür Akşamı düzenlendi. Alman sanat galerisi DCS Contemporary Gallery’de düzenlenen Türk Kültür Akşamına çok sayıda davetli katıldı.

Almanya’da Türk kültürünü müzik ile tanıtmak amacıyla düznelenen ‘Türk Kültür Günü’ ne , Karlsruhe Başkonsolosu Mahmut Niyazi Sezgin, Baden Konservatuarı Müdürü Lahnor Adjei, İş insanı Ali Çifçi, Mehmet Çifçi ,Tuncay Ulusoy, Türk Alman Kadın Portal Başkanı Filiz Soyfayalı, Sanatçılar Platformu Başkanı Mehmet Söyleyici ve 90 davetli sanat sever katıldı.

DCS Sanat Galerisi sahibi Dr. Corina Schmidt selamlama konuşmasının ardından Karlsruhe Başkonsolosu Mahmut Niyazi Sezgin bir konuşma yaptı. Başkonsolos Sezgin konuşmasında kültürler arası etkileşimin önemine değinerek şunları söyledi, ‘ Kültürel etkinliklere destek vermek bizim özel görevlerimizden ve özellikle bulunduğumuz ülke ile kendi ülkemiz arasında kültürel ilişkileri geliştirme, güçlendirmeye çalışmak. Ama görevin ötesinde kültür ile etkileşim çağımızın en önemli kavramlarından bir tanesi, kültür ülkelerin birbirini tanımasının tek yolu. İnsanlar, farklı kültürlere sahip ülkeler birbirlerini iyi tanıyamaıkları zaman arada anlaşmazlıklar, çatışmalar olabiliyor. Günümüz dünyasında bunun olumsuz etkilerini dünyanın pek çok bölgesinde üzüntüyle takip ediyoruz. O yüzden kültürel etkileşimin güçlenmesine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Alman dostlarımıza Türk kültürünü tanıtmak, diğer milletlerin kültürlerini öğrenmek ve onlarla etkileşim içine girmek burada daha mutlu, daha huzurlu yaşantının oluşmasına vesile olacaktır. Bende görev sürecim boyunca bu kültürel etkileşimin gelişmesine elimden gelen katkıyı sağlamaya çalışacağım.” Dedi.

ABD ‘nin Arizona eyaletinde albüm ve klip yapan Yunus Emre Söyleyici, ABD yaşadığı dönemde kendisine İspanyol, Almanya’da Türk, Türkiye’de ise Almancı olarak çağrıldığını ifade ederek, ‘ Ben farklı kültürlerde büyüdüm ve kültürlere karşı anlayışım oldukça açık. Size bugün Wikipedia gibi kitaptan anlatmak istemiyorum. Yaşadıklarımı anlatacağım. Almanya’da olduğum süre zarfında her iki kültürü de tanıdım ve benliğimi unutmadım. Bunda müziğin, özellikle bağlamanın gücü büyük oldu. Bağlama beni Türk kültürü ile yetişmemei sağladı.”

Yunus Emre Söyleyici; kısa saplı çöğür sazın özelliklerini anlattı. Söyleyici genelde uzun saplı bağlama ile bozlak tarzı müziklerin çalındığını, bozlağın sonunda bir hareketli eserin söylenmesinin gelenekselleştiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından, Yunus Emre Söyleyici sahnede tarihi Orta Asya’ya dayanan şelpe çalması adeta büyüledi. Şelpenin ardından, büyük üstad Neşet Ertaş’tan ‘Gönlüm hep seni arıyor’, ‘Sevdan olmasaydı’ eserini dinleyicilerle birlikte söyledi. Ali Sarp Özdemir’den ‘Tek Başına’parçasının ardından ingilizce bir parça söyledi.

Kanun sanatçısı Mert Demircioğlu 3 eserin ardından , Yine bir gülnihal eserini salonu dolduran misafirlerle birlikte söyledi. Mozart’ın ünlü Türk marşını ardından da Jingle Bells ile sahnesini sonlandırdı. Mert Demircioğlu büyük beğeni aldı.

Sanatçılar Platformu Başkanı Mehmet söyleyici; ‘Süpürgesi yoncadan’ hareketli eserin ardından, ‘Şirin Kırşehir’ ve ‘Kesir çayır’ türkülerini söyledi. THM sanatçısı Mehmet Söyleyici tarafından çalınan zeybek ile Yunus Söyleyici Ege yöresinin meşhur oyunu zeybekten bir kesit sundu.

Programın sonunda misafirlere Türk çayı ve Türk damak tadından örnekler sunuldu. Almanya’nın bir çok kentinde lokum şubesi bulunan Brothers Lokum firması sahibi Murat Gürbüz, Türk lokumunun tanıtımını gerçekleştirdi.