BW-HABER Karlsruhe
Almanya’nın Karlsruhe kentinde faaliyet gösteren Deutsch Türkisches Frauen Portal Derneği ‘ Nesiller Arası Köprü’ etkinliği düzenledi. Başkanlığını Filiz Sofyalı’nın yaptığı DTF Portal Derneği Karlsruhe Durlach’ta AWO’ya (Arbeiterwohlfahrt) bağlı Anna Leimbach Haus bakım evinde birinci nesil ile üçüncü nesili buluşturdu.
Etkinliğe; Karlsruhe Başkonsolosu Mahmut Niyazi Sezgin, eşi Lenara Sezgin, Karlsruhe Okul Aile Birliği Başkanı Erdem Arın, Seher Arın, Karlsruhe AWO yöneticisi Clarissa Simon, Karlsruhe Uyum Dairesi Başkanı Meri Uhlig, Anna Leimbach Haus Bakım Evi Yöneticisi Gabrielle Volk, SPD Karlsruhe İl Meclisi Üyesi Sibel Uysal, il meclisi üyesi Michael Borner, Karlsruhe Okul Aile Birliği Üyeleri, Karlsruhe Türk Müziği Korosu Derneği, ve davetliler katıldı.
Sunumunu Havva Göleli Azal’ın yaptığı etkinlikte açılış konuşmasını yapan Filiz Sofyalı, Alman-Türk Kadın Portalı Karlsruhe Okul Aile Birliği adına hoşgeldiniz diyerek başladığı konuşmasında, Almanya’nın inşasında büyük katkıları olan bir nesiliz, biz Almanya’nın bir parçasıyız dedi. Sofyalı konuşmasına şöyle devam etti, ‘ İklimin korunması ve gençlerin desteklenmesi konusunda kararlıyız. Göçmen kökenli ve göçmen olmayan kadınlara yönelik projeler geliştiriyor, çalışma hayatına yeniden katılımı teşvik ediyor, dezavantajlı, engelli veya yaşlı insanlara yönelik projeler üzerinde çalışıyoruz.
Bu etkinlikte ‘Kuşak Köprüsü‘ ismi ile çok özel bir projenin temelini oluşturması amaçlanıyor. Bir veya iki yıl içinde Karlsruhe’nin her yerinde bir kaç tane şubede etkin olmak istiyoruz.’ dedi.
Bu projesi önemsiyorum
Karlsruhe Başkonsolosu Mahmut Niyazi Sezgin Almanca yaptığı konuşmasında sosyal projelere katılmayı istediğini, nesiller arası köprü projesini öenmsediğini ifade ederek şunları söyledi, ‘ Ben ilk nesillerle birlikte büyüdüm . Bu zamanlardan bana çok güzel anılar kaldı. Aile büyüklerimden bir çok şey öğrendim. Eski hikayeleri bu sayede öğrenip sosyalleştim. Bu geçen zaman, her iki taraf içinde mutluluk veren bir zamandı. Bu dönemde ben şunu fark ettim eski ve yeni nesil arasında bir boşluk var ve biz o boşluk için köprü kurmalıyız. İşte bu yüzden bu proje çok önemli. Bu proje tek seferlik yapılmayacak, proje farklı etkinliklerle devam edecek. Benim annem ile çocuklarım çok az birlikteler. Ancak bir konu ile iki nesili birleştirebilir. Yeni nesil daha çok teknoloji ile iç içe.’ diyen Başkonsolos Sezgin gençlerin ilgi alanı üzerinden ilk nesille gençlerin arasında bir köprü kurulabileceğini söyledi.
Karlsruhe AWO yöneticisi Clarissa Simon, Karlsruhe Uyum Dairesi Başkanı Meri Uhlig, Anna Leimbach Haus Bakım Evi Yöneticisi Gabrielle Volk’da birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından Tanzgeist Karlsruhe minikler grubu danslarıyla büyüklerini hayran bıraktı. Karlsruhe Okul Aile Birliği Gençlik grubundan Azra Tutmaz org müzik aletiyle iki güzel eser seslendirdi.
Almanya’nın tanınmış Kanun Sanatçısı Mert Demircioğlu 3 eser ile göönülleri feth etti. Programın sonunda ‘Tanenbaum’ parçasını huzurevi sakinleriyle birlikte söylerken huzuevi sakinleri farklı bir gün geçirmenin mutluluğunu yaşadılar.
Etkinliğin sonunda ilk nesil ile üçüncü nesil birlikte aynı masada buluşurak, Karlsruhe Okul Aile Birliği üyeleri tarafından getirilen ikramlar eşliğinde sohbet etti. Bu proje ile birlikte huzurevi sakinlerinin farklı bir geçirmeleri, hem de yeni nesil ile aralarında açılan mesafenin azami seviyede tutulması için bir köprü oluşturuldu. Proje tüm Almanya çapında uygulanacak. Pilot proje seçilen Karlsruhe’de başlayan etkinlik büyük ilgi gördü.
Daha fazlası
Almanya’da Türkiye Cumhuriyeti’nin 101’inci yılı kutlandı
Ludwigsburg’da Türklerin Birliği Coşkuyla Kutlandı
29 Ekim Cumhuriyet bayramı Esslingen Nurtingen ve çevresinde coşkuyla kutlandı.