19/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşmasının 60. yıldönümüne özgü işitsel kent turu

Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşmasının 60. yıldönümüne özgü işitsel kent turu

BW-HABER Karlsruhe

‘Fabrika işçisi, öğretmen, baba, anneanne… 60 yıldır bu ülkeyi şekillendiriyoruz, gelin birlikte hikayelerimizi dinleyelim. Kulaklıkla Karlsruhe sokaklarında yürüyerek sanatçıların ürettiği işitsel tura ve ardından sanatçılarla Türkçe gerçekleşecek olan söyleşiye katılın!’
Motosuyla Karlsruhe kentinde düzenlenen etkinlik yeni bir farkındalık yarattı.KENT MELODIEN, Karlsruhe’nin alternatif haritasını Türkçe konuşan diasporanın kendi ağzından sunarak, işitsel bir hafıza haritası oluşturdu. Zamansal ve mekânsal deneyimleri birleştirerek kent tarihine ve onu yazanlara farklı perspektiflerden erişim sundu.

Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşmasının 60. yıldönümü vesilesiyle tiyatro yönetmeni İrem Aydın ve yazar Özlem Özgür Dündar, Karlsruhe’ye misafir işçi olarak gelip ve buranın halkı olarak kalan insanların kişisel hikayelerini ve ezgilerini duyulabilir kılmak için ortaklaşa hazırlıkladıkları projeyi Karlsruhelilere tanıttı.

Şehrin ana meydanlarının yanında ilk Türk işletmeleri arasında yer alan Mürsel Market’in bulunduğu Pazar Meydanında, Mürsel’in sesinden göç hikayesi dinletildi.

Yönetmen, yazar İrem Aydın ve Özlem Özgül Dündar (Yazar ve Çevirmen), Moderasyon Didem Yazıcı (Bağımsız Küratör) katıldığı etkinliğin ikinci bölümünde sanatçılarla sohbet etme imkanı verildi.
İlk göç dalgasının üzerinden 60 yıl geçmesine rağmen, Almanya’ya yaşamak ve çalışmak için Türkiye’den gelen insanların yüzlerce anlatılmamış ve duyulmamış hikayesi var. Sanatçılar İrem Aydın ve Özlem Özgül Dündar tarafından gerçekleştirilen işitsel ses turu KENT MELODIEN, şehrin alternatif tarihinin yazılmasına katkıda bulunan 10 farklı kişinin farklı biyografik hikayeleri aracılığıyla Karlsruhe’nin alışılmadık bir haritasını çıkardı. Bu tür hikayeler genellikle göçmen işçileri karikatürize eden ve klişeleştiren, gerçeğin kendisinden çok kurgulanmış hayal gücüne dayanır. Peki, temsil sorunlarına meydan okumanın sanatsal yolları nelerdir? İnsanların hikayelerini kendi sözleriyle dinlemek neden önemlidir? Almanya ile Türkiye arasındaki işe alım anlaşmasını yüzeyselce kutlamak yerine neden işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını hatırlamak gerekiyor? Bu sorular doğrultusunda Karlsruhe’de yaşayan ve çalışan bağımsız küratör Didem Yazıcı, proje hakkında sanatçılarla konuştu.

Termine

Samstag, 4.12., 15:00 – ca. 16:30
Treffpunkt vor dem NEUEN ENTREE

EINTRITT FREI

Mittwoch, 8.12., 12:30 – ca. 14:00
Treffpunkt vor dem NEUEN ENTREE

EINTRITT FREI

Montag, 13.12., 20:00 – ca. 21:30
Treffpunkt vor dem NEUEN ENTREE