27/07/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Acıpayam’dan Almanya’ya… Memleketim Karlsruhe

BW-HABER

Karlsruhe 9 Haziran 2017


Almanya’nın Karlsruhe kentinde düzenlenen ”Karlsruhe Memleketim” konulu etkinliğin misafiri,  sanatçı Mehmet Söyleyici oldu. ” Mehmet Söyleyici ile  Müzikal Hayat Biyografisine Yolculuk” konu başlıklı etkinlik 8 Haziran’da Prinz-Max-Palais Belediye Müzesinde düzenlendi. 

Programa Karlsruhe Başkonsolos yardımcısı Mebşure Taşkın, Çalışma Ataşeliği Yardımcısı Osman Kaya, Özlem Özdeniz ve davetliler katıldı. Programa Almanların ilgiside büyük oldu.

Christiane Torzewski’nin röportaj yaptığı Mehmet Söyleyici ile hayatı, müziği, başarıları, hayalleri üzerine konuşuldu. Neşet Ertaş’tan unutulmaz  ‘ Zahide’ türküsüyle başlayan Söyleyici ardından hareketli parça ‘ Nar Danesi” sini söyledi. Mehmet Söyleyici, Anadolu’yu derinden etkileyen Neşet Ertaş’ın türkülerinin anlamı ve tarihi hakkında dinleyicilere bilgi verdi.  Mehmet Söyleyici ” Bizim gitarımız da bağlamadır.” diyerek bağlama hakkında bilgi verdi. Söyleyici 45 yıl önce Denizli Acıpayam’da başlayan Almanya’ya uzanan hayat yolculuğunu, okul yıllarını, Almanya’da meslek hayatını anlattı. 

Karlsruhe Kültür Dairesi tarafında düzenlenen programda Söyleyici  göçmen olarak ailesi ile geldiği Almanya’da kısa zamanda Almanca sorunu öçzerek, meslek sahibi olduğunu ve çocukluğundan beri ilgisi olan müzik hayatına Almanya’da da ara vermeden devam ettiğini söyledi. Araba tamir ustalığıda bulunan Söyleyici, kısa bir süre için geldiğimizi düşündüğümüz Almanya’da diğer göçmen kökenliler gibi kaldıklarını çocuklarınında Almanya’da okuyarak burada kaldıklarını ifade etti. 

Mehmet Söyleyici, Neşet Ertaş gibi örnek aldığı duayen sanatçılar ile de sahne aldığını, büyük santçıları yeni nesillere tanıtmak için konserler düzenlediğini söyledi.  Denizli yöresinde Türküler okuyan Söyleyici, kendine ait olan ” Avrupa Dedikleri” albümünden aynı isimli parçayı söylerken, vize konusunda Almanya’nın daha esnek olmasını istedi. 

Programda sanatçı Mehmet Söyleyici Türkiye’yi tanıttı. Söyleyici Türkiye’de yaşı ileri olan vatandaşlara yönelik olumlu uygulamanın Almanya’da da olması istedi. 

2009 yılında Karlsruhe Kültür Dairesi tarafından yine hayatı konu edilen Mehmet Söyleyici ” Almanya’ya gelen yabancı işçiler ve çocukları adlı bir programa katılmıştım. Programda ilk gelen işçiler nasıl geldiği, nasıl yaşadığı ve dönenler ile ilgili yapılan çekimlerde ben müzik ve kültürümüz ile konuya katkıda bulundum. Hem ülkemizin tanıtımı, hemde burada yaşayan insanların tanıtımını gerçekleştirdim. İnsanlarımızın başarısı arttıkça Alman dostlarımızın bizlere olan ilgiside artıyor. İki ülke arasındaki ilişkide sanatın önemi bir kez daha ortaya çıktı.”