20/04/2024

BW News

Nachrichten aus der Welt

Almanya’da ki 13 Merkezde Halk Oylaması Bitti

Yurt dışında kayıtlı 2 milyon 972 bin 676 seçmenden, 1 milyon 275 bin 168 seçmen sandığa gitti. Sandıkta tercihini kullanan seçmen sayısı geçtiğimiz seçimlere oranla biraz daha yükselerek yüzde 42,9 olmayı başardı. Karlsruhe Başkonsolosluğunda 41 bin 186 seçmen oy kullansada ilk defa bu sene uygulamaya konulan, serbest sandık nedeniyle seçmenler bağlı bulundukları konsolosluklarda değil, kendilerine uygun buldukları seçim merkezlerinde oy kullnamayı tercih etmeleri nedeniyle Karlsruhe Başkonsolosluğunun görev alanında Güney bölgesinde ikamet eden seçmenlerin diğer başkonsoloslukları tercih ettiği görüldü. 

Türkiye’deki anayasa değişikliği referandumu için Almanya’da 643 bin  Türk vatandaşı seçmen oyunu kullandı. 27 Mart’ta başlayan oy kullanma süresi 9 Nisan Pazar günü saat 21:00’de bitti. Almanya’da kayıtlı 1.430.000 seçmen bulunuyor. Türkiye dışında en çok Türk  seçmene sahip ülke Almanya, bunu 326 bin seçmen ile Fransa, ardından da 253 bin seçmen ile Hollanda takip ediyor.

Osman Gökalp

Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol 14 gün boyunca sandıklarda görev yapan personele, partililere teşekkür etti. Cem Örnekol, güzel bir seçim atmosferinde başlayan referandumun yine büyük bir olgunlukla tamamlandığını söyledi. 

Cem Örnekol konuşmasına şöyle devam etti “Halkoylaması süresince anlayış, diyalog ve uzlaşı içinde hareket ederek, vatandaşlarımıza güvenli ve huzurlu biçimde oy kullanma imkânı vermemize yardımcı olan tüm siyasi partilerimizin Karlsruhe ve Baden bölge temsilcilerine, Karlsruhe Seçim Komisyonunda benimle birlikte görev yapan değerli arkadaşlarıma, halkoylaması süresince özveriyle çalışan Başkonsolosluğumuz personeli ile Sandık Kurulları üyeleri ve siyasi parti gözlemcilerine teşekkür ederim.”

 

Seçmenler Kendilerine Yakın Başkonsoloslukları Tercih Etti

Karlsruhe Başkonsolosluğunda 27 Mart Pazartesi sabah 09:00 da başlayan ve büyük ilgi gören anayasa değişikliği ile ilgili halk oylaması son hafta Baden bölgesinden oturan Türk vatandaşların çevre başkonsolloslukları tercih etmesi sebebiyle sakin bir hafta geçirdi. Karlsruhe bölgesinden özellikle Stutgart, Zürich, Bregenz ve Strazburg başkonsolosluklarına seçmenlerin yakınlık nedeniye tercih ettikleri gözlemlendi. 

Karlsruhe Rekor Kırdı

Karlsruhe Başkonsolosluğunda ilk gün 1.143 seçmen oy kullanırken referandumun son günü  9 Nisan Pazar 3.546 seçmen oy kullandı. Karlsruhe Başkonsolosluğunda iki hafta boyunca 41.186 Türk vatandaşı seçme hakkını kullanmış oldu. Karlsruhe bölgesinde 90 bin seçmen bulunmakta. Tercihini kullanan 41.186 seçmenin yanı sıra diğer konsolosluklar ve gümrükler ile birlikte Karlsruhe bölgesinin 50 bine yakın seçmeni ile demokrasi şölenine katıldığı tahmin ediliyor. 

Almanya’da 13 Seçim Merkezi

Almanya genelinde 13 seçim merkezi oluşturuldu. Berlin, Stuttgart, Karlsruhe, Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Dortmund, Münih, Münster, Hannover, Hamburg, Mainz ve Nürnberg kentlerinde 27 Mart – 9 Nisan tarihleri arasında seçmenler oylarını kullandılar. Seçimler öncesi basına yansıyan suni yüksek gerilim ve tartışmaların hiç biri sandığa yansımadı.

Seçim Organizsyonu Profesyonel

Karlsruhe Başkonsolosluğunda hafta içi 6, hafta sonu 9 sandık kuruldu. Özel durumu olan seçmenler, yaşlı ve çocuklu aileler için giriş katta özel bir sandıkta tercihlerini kullandılar. Başkonsolosluk seçim alanında hiç bir izdiham ve uzun sıra beklemeye mahal verilmedi. Seçim teknik alt yapı hatasız seçim boyunca 14 gün çalıştı.

Oy Pusulası 11 Nisan Sabah Teslim Edilecek

9 Nisan’da seçimlerin bitmesiyle birlikte sadıklardaki oy pusulaların sayılıp ardından özel güvenli odaya alındı. Oy pusulaları 11 Nisan Salı sabahı yine parti temsilcileri ile birlikte Münih Havalimanına getirilecek,  Türkiye’den gelecek özel uçağa diplomatik torbalar içerisinde, bir dış işleri görevlisi, parti temsilcileri ve Yüksek Seçim Kurulu görevlisinden oluşacak heyete sayarak teslim edilecek.

İlk Seçime Katılım Düşüktü

Almanya’da ilk defa düzenlenen 2014 yılındaki Cumhurbaşkanllığı seçiminde kayıtlı 1 milyon 383 bin 42 seçmenin yaklaşık yüzde 8’i oy kullanmıştı. 7 Haziran 2015’te düzenlenen milletvekilleri genel seçiminde 1 milyon 430 bin seçmenin yüzde 34 ‘ü sandığa gitmişti. Ancak hükümetin kurulamaması üzerine 1 Kasım 2015’te yenilenen seçimlerde yüzde 40 seçmen oy kullanmıştı.

Mavi Kart Yine Sorun Oldu

Mavi Kart sorunu yine bu seçimlerde de ön plana çıktı. Bazı haber merkezlerinin Mavi Kart ile oy kullanılabilir haberi yanlış anlaşıldı. Bir çok Mavi Kart sahibi vatandaş konsolosluklara gelerek oy kullanmak istedi. İlk olarak 2011 yılında Bakan Bekir Bozdağ Mavi Kart ile oy kullanmayı getirebileceklerini söylemiş ancak şuana kadar bu yönde olumlu bir gelişme olmadı.

Seçmenler Yurt Dışı Kayıt Kontrolünü İhmal Etti

Seçimlerde oy oranındaki azalmanın bir diğer önemli faktörü ise, seçmelerin kayıtlarının Türkiye’de çıkmış olması etken oldu. Sadece Karlsruhe’de 14 gün boyunca tahmini  4 bin  vatandaş kayıtlarının Türkiye’de olması sebebiyle oy kullanamadı. 

Karlsruhe Belediyesi İle İşbirliği

Karlsruhe Başkonsolosluğunda düzenlenen seçimlerde ücretli parkları bir saat ücretsiz yaptı. Belediye ayrıca seçmenleri taşıyacak otobüslere özel park alanı ve yön levhası uygulaması yaparak göz doldurdu.